IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" не купи допълнителен капацитет за пренос през Украйна за октомври

Цената на природния газ в Европа отново прескочи нивото от 900 долара за 1000 куб. метра

14:39 | 20.09.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

"Газпром" не участва в търговете за разпределение на допълнителен капацитет през газопреносната мрежа на Украйна през октомври, съобщава ТАСС. Украинската газопреносна компания организира търг за свободните 9,8 млн. куб. метра газ на ден през станция "Суджа" и 5,2 млн. куб. метра през станция "Сохрановска" в понеделник (20 септември).

Но според ТАСС не е имало интерес към аукциона.

През септември руският газов гигант заяви минимални допълнителни количества газ през Украйна и купи 0,65 млн. куб. метра на денонощие от предложените 19,5 млн.

През 2019 г. Москва и Киев подписаха договор за транзита на руски газ през територията на Украйна до 2024 г. с възможност за удължаване за 10 години. Предвидените количества за 2021 - 2024 година са по 40 млрд. куб. метра годишно.

"Газпром" беше принуден да подпише това споразумение, защото санкциите на САЩ спряха изграждането на "Северен поток 2". Сега обаче газопроводът е построен и Москва се надява на бързо одобрение на съоръжението и първите количества газ от Русия до Германия по него да потекат преди края на 2021 г.

В същото време цената на природния газ в Европа отново премина границата от 900 долара за 1000 куб. метра. Преди дни фючърсите за октомври на най-големия газов хъб в Нидерландия (TTF) достигнаха цена от 950 долара за 1000 куб. метра, макар че в края на миналата седмица се понижиха до ниво от около 800 долара.

Търговците днес (20 септември) следяха действията на "Газпром" по отношение на допълнителния капацитет в Украйна. Влияние за успокоение на пазара обаче може да донесе новината, че норвежката Equinor получи разрешение да увеличи добива на газ в две от своите находища в Северно море.

Преди дни група полски евродепутати поискаха от Европейската комисия да разследва действия на "Газпром", които водят до този скок на цената на природния газ в Европа. От началото на годината синьото гориво е поскъпнало с 250%, което анализаторите обясняват основно с по-бързото от очакваното възстановяване на европейската икономика, липсващите доставки на газ и полупразните газохранилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
ахаааа ... по.сер.кю нек.адърен ... ти ли ще ме квалифицираш бе мух.лю оа.кан ... :))) ... ти ли бе мири.зливец ... ти дето през две изречения само цинизми редиш . да ти се.ре.м на образованието и на възпитанието пропаднало , на парите дето твърдиш че изкарваш ... във форума сте точно трима нещас.тни.ци смот.ани , дето не можете да напишеш 3 реда подредени собствени мисли , ама квалифицирате ... пхаххахха ... ти и цинизми не можеш да редиш , толкова си зле . ама знае кой къде какво краднал ... :))) ... ми те в украйна и 1000 кубика не са се изгубили в мрежата . там спорът е бил м/у фирма на газпром в украйна с газпром в рассия ... :))) ... те ур.уди.те помежду си не са могли да се раберът кой повече и накъде да влачи ... и им виновна държавата ... па и туканка папагалите дето не можете да навържете 2 + 2 , ама иначе с претенции , хохълите им виновни ... пхаххах ... б.х ти знайкото б.х ти бизнесмена б.х ти икономиста те и тебе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
*** зеленко, преди 10 години едни крадливи хохълчета не си плащаха и крадяха, и Газпром им спря газа и транзита. По този повод да не се повтаря от тогава насам си пуснаха тръби с над 90 млрд капацитет, а на хохълчетата транзитът падна до 40 млрд. при капацитет около 180. След 3 години ще падне на 15. Така става, когато няма коректен бизнес партньор. СП2 е пуснат за да се подсигури Германия, немците добре знаят къде е проблемът. Сега не се притеснявай, няма да има студена зима, но ще има скъпо отопление. Така става на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Както писах, в шивашкия техникум само за Маркс сте чували, то не че знаете с какво точно се е занимавал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
аха тоест ми каза, че завишението не е заради зеленяшките истории... немския ти професор да не се казваше МАркс случайно? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
хаха ... говедарите ... :))) ... само като го прочета и си ми ясен ... :))) ... предупреждаваше ли още Обама , че рассияните точно това ще направят ... ?! ... ще врътнат кранчето , ако им се даде по-голяма зависимост като доставчик ... е те , врътнаха го ... :))) ... газът не се носи с кофи напред назад и не се налива на който му требе . нито седи на склад в излишъци ... произвежда се по договори ... НИКЪДЕ НЯМА ВТЕЧНЕН ГАЗ НА ПОИСКВАНЕ . както няма и сгъстен на поискване . вовата е решел преди поне една година какво ще върши . поне !!!!!!! ... за да предвидят намаляване на производството . то това не е кранче на чешма да го врътнеш и хоп . са , малко аварията в техният завод за очистване пресили ефекта дето е търсел за Европа , ама това са им възможностите на рашките ... толко си могат ... :))) ... но доказва , че са били прави и Обама и рижият китеник и байдън ... втечненият газ се продава с договори . имаш поне година преди да се засилиш да купуваш и ти трябва капацитет на терминал , първо за съхранение и второ за регазификация ... де го тоя свободен капацитет ... ?! ... е питай видният икономист-газовик жеков ... ще те светне ... ми нема го ... на всички терминали си е пълен ... не става да го наливат с кофи ... питай видният икономист-инженер жеков ... ще те светне ... тази ситуация в момента е една голема червена лампа , щото бехте позабравили една зима преди десетина годинки кви ги свърши газпром и вовата ... :))) ... е те сега още една студена зима . кат не разбираш от един бой , втори , трети ... докато започнеш да разбираш ... :))) ... както казах , мен ме устройва ситуацията много добре ... спекула - печалба ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Немският ми професор по макроикономика обичаше да разказва една история за един свой приятел, който пушел неприлично големи пури. Пушил ги, защото били ама мноооого скъпи. А той можел да си ги купи. А можел да си ги купи, защото можел да контролира един пазар. Аз обаче няма да доразказвам историята, защото нивото е твърде ниско и не си струва да се занимавам с пръдлеФци, зелюФци и прочее и3мет, завършила ЮЗУ-то, ако не и шивашкия техникум във Видин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Сега кво ще каже зелката знаем... Ти кажи защо цената удари илядо на кубик ? Твоя анализ е по нужен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
мен лично цена от $1000 ме устройва ... колкото по-дълго се задържи толкова по-добре ... колкото повече скочат енергоресурсите и всичко свързано с тях , толкова по-добре ... :))) ... аз проблем не виждам ... саша милер за справедлива цена от $1000 за хиляда кубика пее от поне 10 годинки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
и.ди-от, разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Че си *** отдавна се знае :) Норвежците с колкодигнаха добива и защо цената се вдигна до $1000 ? От тебе щеше да стане прекрасна партийна секретарка или дружинна ръководителка, такъв пропагандаторски плам струи от логореята, с която ни засипваш, че за миг ще си помисли човек, че аха аха и капитализъмЪт, пардон - Газпром взел та се гътнал. Пък те и двамата са си все там и шишкавеят от кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още