IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ поддържа ниски количества в европейските си складове

Подобни действия могат да изплашат пазара дори ако руският монополист доставя на своите дългосрочни клиенти

17:05 | 21.09.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Статутът на Русия като надежден доставчик на газ за Европа е поставен под съмнение, пише Дейвид Шепърд за Financial Times. 

Рекордните цени в Обединеното кралство и континентална Европа насочиха вниманието към намалените доставки на природен газ от Русия това лято, оставяйки мнозина да се питат дали Москва не е предизвикала умишлено недостига на пазара.

Според тази теория целта е да се повишат цените до такова ниво, че Германия да одобри политически спорния тръбопровод „Северен поток 2“, чието изграждане - вече завършено - беше подложено на американски санкции и опозиция от страна на държавите в Източна Европа.

В петък 40 членове на Европейския парламент, най-вече Полша и балтийските държави, призоваха за разследване на „Газпром“ – руският държавен монополист. Те искат да се установи дали действията на компанията стоят зад скока на цените, който сега заплашва с по-широки смущения в европейската индустрия.

„Газпром“ и неговите защитници казват, че това е преувеличено. Те посочват, че компанията е изпълнил всички свои дългосрочни договори за доставка. Не са били затваряни кранове. Някои държави в Европа, включително Германия, тази година дори са получили по-големи доставки от Русия от миналата.

Твърди се, че е русофобия да се обвинява компанията за това, което се превръща в световен проблем, след като цените на газа в Азия също се покачват, тъй като все повече страни се опитват да заменят поне част от въглищата в електроенергийния си микс с по-чистия природен газ. Европейският добив на газ също е спаднал рязко.

Критиците на „Газпром“ обаче контрират, че е необходима съвсем малка промяна в баланса между търсенето и предлагането на суровинните пазари, за да скочат или спаднат цените. Ключовата част от техния аргумент е, че доставките от Русия за Северозападна Европа тази година са били средно по-ниски, отколкото преди пандемията.

Освен това „Газпром“ многократно е отказвала да продава всякакви допълнителни количества на спот пазара чрез газопроводи, преминаващи през Украйна, която „Северен поток 2" - течащ директно от Русия до Германия през Балтийско море - до голяма степен е предназначен да заобиколи.

Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Я тоя *** от Файнейшъл Таймс да каже - къде са колосалните количества втечнен газ, които САЩ ни обещаваха? Как Газпром се явява монополист, като има под 40% пазарен дял? Откъде накъде Газпром да са длъжни да подават извънредни количества, след като си изпълняват договорите? Дори в британските форуми англичаните казват директно: "Руснаците не са виновни, че ние сме ***-0ти и си съсипахме енергетиката !!!" Че даже политици, мислещи като Стоенчик, си вярват, че могат да казват на Газпром откъде да си доставя стоката !!! Компанията добива рекордно и доставя на всички държави доста над миналогодишните количества - но дава приоритет на газохранилищата си в самата Русия. Или какво - руснаците сами да мръзнат, за да са на топличко някакви еврогейци, които открито демонстрират омразата си към Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Хахахха =значи потуркото ПръдлеФ ще каже на Газпром откъде да му минава газа :) Верно ли :) Нали не вЕрваш, че на Газпром им е лошо да продават на досегашните цени. Ако си чел (знам, че не си), Газпром има едва 13% от договорите по дългосрочни и с привързване към нефтените цени, всичкото останало е на спот с лаг между 1 и 11 месеца :) При внос в ЕС от порядъка на 160 млрд кубика, сам сметни далаверата СП2 да не работи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Дeбилинo, СП-2 има 55 млрд свободен капацитет за мен и за теб, ако имаме какво да продаваме. Газпром няма право и един грам да транзитира. Да събаряме закони, заради мегаломанията на хаяcко. Защо дeбилино?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Хepмафpoдитино, защо да не транзитира допълнително газ и да продава на спота по 900 $ за 1000, а газпром изпълнява само привързаните към нефта договори на цена 220 $ за 1000?????????? А хepмaфродитино?????? Защо мразиш руският народ, та се радваш неистово на на загубите (нереализираните печалби) на "народното достояние", които според мен до момента са 10 000 000 000$. Ти и хaяcко се опивате от страданията на мyжиците и изпадате в нирвана от мизерното им и скотско ежедневие. Аз съм русофил и не го крия, но поради това съм задължен да бъда пyтинoфоб. Пък ти хepмaфpoдитино се възхищавал на твоят кумир - клептократ авторитарен yбиец, колкото си искаш. путин ке падне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Колко глупости прочетохме :) 1. Газпром трябвало да достави повече газ, отколкото по договорите за да смъкнел цената ? Защо да го прави ? Кой търговец предпочита да си сваля печалбата ? Вие бихте ли го направили ? Нали има куп газови терминали - нека демократичните молекули идват - какво им пречи ? Ааа пазарът в Азия - значи САЩ и Катар могат да печелят от високите цени, а Газпром не може ! 2. ПръдлеФ както винаги е написал другата голяма глупост - имало свободен капацитет в хохландия и Полша ? Има да, то има и 55 млрд свободен капацитет във СП2. Защо да трябва Газпром да минава през горните две страни изнудвачи, при положение, че хем е по-скъпо (твърди се, че СП2 е 2х по-евтин оъ Полша и 3х от хохландия), хем е по-екологично. Изобщо откога някой определя на търговеца как да си докара стоката. Все едно да кажете на Ка.уф.ла.нд, че не може да си вози със собствен транспорт доматите. В крайна сметка всеки търговец си има стратегия. Те ви Норвегия, те ви САЩ, те ви Алжир, те ви Грьонинген, те ви Катар - газ колкото искате :) Ама вие не искате на $950, а освен това искате да кажете и откъде да мине - смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
BTW, може би в последния ред от скментара ми и да се корени тази брутална институционална ненавист в ИЮ и вследствие на нея - тази денонощна медийна промивка на нискочели мозъци кат теб и Ко., обзети от необяснима и неаргументирана сериозно . . . но най-вече - пагубна и абсурдна в пратматичен план омраза към хаяско . . . Само жените и перасите, в т.ч. латентните, мразят просто заради идеята, или щот така е модерно . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Ето, сега е златният шанс да наритате малкия хаяско - спрете да купувате газ от хаяско и останалите джуджаровци! *** отдавна спря! Според перфидния мъж Стоенча и останалите енергийни активисти тука, а особено според независимите и неоспорими констатации на Най-Умните- И-Най-Образовани-Ръководители-На-Най-Великата-Държава, с възможностите на американския шистов БУУУУМ-И-ТРЯС! и азерския ***-ТАНАП-ТАРАП-ТАС-КЕБАП, мурзилският газ на хаяско е ненужени и дори вреден за енергийната независимост на НВИ - Най-Великата-Икономика, или както я нарече Най-Големият-Й-Френд г-жа Нюланд - ИЮ . . . ;) :lol:Всъщност, силно си прав - европейските политици нищо те направиха, но те толкоз си могат . . . или толкоз им разрешават знамената с дъгата и посоката на резбата . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Всеки прави така, когато има възможност. Забравихте ли Енрон.? Ама да беше само Енрон... Съвременната алчна и атеистична култура отглежда алчни, безскрупулни и крадливи типове, заради които отдавна няма никакви морални граници за нищо. Какво очакваме от подобни политици, мениджъри, собственици на компании, учени и бизнеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Аз имам решение. Налагаме акциз на руският природен газ за Европа, използваме събраните суми за да надцакаме Азия и LNG-то тръгва към Старият континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Ама не е длъжен ве, макар че досега го правеше. В момента не иска, може и да го глобят за злоупотреба с монополно положение. Пътища за транзит има - през Украйна или през Полша, газпром не резервира капацитет. путин щял да събаря европейското законодателство, заради СП-2. Ше поживеем, ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още