Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красимир Дачев: До края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за MWh

Икономиката компенсира ниската цена на еленергията за населението, смята бизнесменът и прогнозира декапитализиране на фирмите

   1| 2| 3| 4    
2
 
2
 
32
Pyramid до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Не е точно от единия в другия джоб, ами от обществения - в няколко частни. Т.е., за да се обогатяват за сметка на цялата страна неколцина, близки до (всяка поредна) власт.
3
 
1
 
31
Pyramid до: dr.5rov
преди 3 седмици
Работата е там че, в потъваща. Европа, колкото повече камъни на врата и, толкоз по-лесно и се диктува от чичо ти Сам. България, в днешния си вид, не е камък, ами оловен топуз. ЗАТОВА, разни хамерикансЦки.ме.ке.ре.та, натискат натам. И никакъв национален суверенитет не им е мил, и никакъв спасителен пояс не искат да И оставят. Да потъва, като Титаник: С музика и песни.
1
 
2
 
30
преди 3 седмици
А, когато ви разправях, как да доведем 1000 MW за отопление при цена под 90 ЛВ за MWh, ме гъбаркахте. Да видим, докога тъй.
5
 
1
 
29
Dr. Vatnikov до: Sokratus
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Това е местене от единия джоб в другия. И не решава проблема, че мръсните въглищни тецове трябва да спрат.
2
 
4
 
28
преди 3 седмици
А защо не погледнем от друг ъгъл. В момента България произвежда 6GW, а потребява 4GW. Или изнасяме 2GW. Въпросът е защо не изнасяме тока от ТЕЦ-овете, а за вътрешния пазар остане тока от ВЕЦ и АЕ. Дори да е правно невъзможно, 2/3 свръхпечабите на АЕЦ и ВЕЦ, може да идат за помощи на бизнеса. Така хем нашите ТЕЦ ще излязат на печалба, така и нашите предприятия ще станат по-конкурентни на външния пазар.Просто назначените управители на енергийните ни дружества трябва да мислят и бързо да действат. Ако си изиграем добре картите може да намалим дълговете в енергетиката и да увеличим приходите в износните предприятия!
2
 
3
 
27
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Коментарите ви са пълна боза Всеки чул или прочел нещо и коментира Факт 1. Има бум при суровините. Защо? Защото големите банки обърнаха палачинката и решиха, че е време да надуят суровините- балон са. Две. Защото се напечатаха пари, но чак пък да има 300-400% ръст на цените е неоправдано Верно, има затлачване по веригата заради Ковид. Но суровините като газ, петрол - става въпрос за енергията- се транспортират без проблем. И газ и петрол има колкото си искате. Налетите пари всъщност влошиха състоянието заради факта, ме се дава ликвидност на големите банки. На тях им е през онази работа дали цените са нагоре или надолу, важното е да има печалби. Дълги години суровините бяха извън прожектора и сега ги надуха Да видим кога ще обърнат палачинката и ще почнат да прибират печалбите 2. Печатаните пари са малка част от парите. 90% от парите са кредити. Много ясно, че като се раздават кредити на нулеви лихви, хората дърпат и харчат. Но няма безплатен обяд. Някой трябва да плати сметката. Кой? Това сме ние сегашните, които са на 30-40 год. Ще бъдем ударени най- жестоко. Ще има пенсиониране на 70- ако има. 3.социалните медии и медиите изобщо създават суматоха. фомо ефектът в в действие. Как ще приключи всичко това? Ясно е как. Пукане някъде на балона. Спукване на всички балони, срив и дълги, дълги години на мизерия. Това си е направо по книга. PS валутният борд ни пази от това да нямаме и валутна криза. Не бива да се пипа. Само ако го махнат и на следващия ден ще ни сринат. Не бива и да приемаме еврото, по простата причина, че няма нужда сега да се качваме на потъващ кораб.
1
 
3
 
26
george353 до: Dr. Vatnikov
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
По принцип си прав и са 500 милиона, но понякога социалния мир е по-важен от екологията. Но пък от друга страна, кой знае, може би е време за социално недоволство? Наякой и друг въоражен конфликт да се поразреди денситито. Само знам, че на тъмно и студено мир и прогрес трудно се постигат.
0
 
5
 
25
Dr. Vatnikov до: george353
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Ами нищо, да плаща по 180 милиона евро глоба годишно за големите кохонес! А съседна Чехия пита ли как е, че е зарината с въглищен прах и сажди, заради полската мина? Или това не е важно, важното е да се е.е мамата на природата в името на по-ниската цена на нещо си?!
5
 
0
 
24
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Полша показва среден на Брюксел... и чифт кохонес, това което липсва в БГ: https://***.theguardian.com/world/2021/sep/20/poland-vows-to-keep-coalmine-open-despite-500000-a-day-ecj-fine
1
 
3
 
23
george353 до: Karo
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Кажи в кой университет си учил да знам да не ходя там. Мой познат взе mortgage (30 г. fixed rate) в щатско преди 2008 на 54 с безобразен английски и статут на "дойдох и забравих да си тръгна". Апликацията беше абсолютен фалшификат, но това се толерираше и дори поощряваше от вскички кредитни институции. Тогава всички грабеха, безработни, банкрутирали, млади, стари, легални, нелегални, а те даваха без да питат. Днес младите са прецакани защото изискванията се затегнаха а заплатите паднаха. Средната възраст на first time buyer в САЩ е 33 а на всички купувачи за 2019 е 47. В UK дори е по-зле, купуват от 34 нагоре. А тенденцията е влошаване на тези показатели: https://***.bloomberg.com/news/articles/2019-11-08/young-homebuyers-vanish-from-u-s-as-median-purchasing-age-jumps