IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Дачев: До края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за MWh

Икономиката компенсира ниската цена на еленергията за населението, смята бизнесменът и прогнозира декапитализиране на фирмите

10:38 | 21.09.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Bulgaria On Air</em></p>

Снимка: Архив Bulgaria On Air

Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лева за мегаватчас (MWh), а цялата икономика – 320 лева за MWh. Това каза по Нова ТВ Красимир Дачев, бизнесмен и заместник-председател на Българската търговска промишлена палата.

Той прогнозира, че до края на годината токът ще достигне цена от 500 лева за мегаватчас, което неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. Според него декапитализираните предприятия, които нямат пари за инвестиции, ще почнат временно да спират дейност.

„Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, коментира Дачев.

Той предупреди, че „снежната топка обаче е тръгнала и не може да бъде спряна“ и смята, че ни очаква Виденова зима.

Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на COVID кризата. През четирите летни месеца е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме три пъти по-ниско и газта”, смята Дачев.

Мениджърът потвърди, че има и спекула с въглеродните емисии в Европа.

„Предстои да стане много по-тежко. Ще започнат да спират фирми, това ще увеличи броя на хората, които ще разчитат на помощи от държавата. Инфлацията върши работа, тепърва ще започне да обхваща всички сектори, започна от електроенергията, общата тенденция ще бъде обезценяване", прогнозира Дачев.

„Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето например Планът за възстановяване и устойчивост, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, посочи още бизнесменът.

Той упрекна управляващите, че не правят дългосрочни и последователни политика, а от шест месеца се върви само с предизборен популизъм. Дачев прогнозира, че тепърва започва кризата. В същото време държавната администрация е в пълен стрес, тя е свикнала да работи по указания, а политическата криза се отразява пагубно за бизнеса.

Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по популистка плоскост и никой не се занимава със съществените неща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Заграбването и заробването продължава. Скоро ще има дигитални паспорти и на хранилка на централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
АнтиФъшкист
преди 2 години
Ей тия дет са прутиф Белене и Южен поток, те да плащат разликата. Ко стана с йефтината слънци, ветер!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Жена няма ,разведоха се дори има разходи по около 300 лева за децата издръжка ...плащане под масата има ,но това мисля че няма смисъл да се коментира като нещо стабилно то дори е безумие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Да, но ако има жена, която също работи и прави поне по 1к лв на месец, вероятно без проблем могат да го върнат за 20г.., защото тия бонуси ако не са системни (което прилича повече на плащане под масата, отколкото на бонуси), то няма как някой в банката да мисли, че ще живее с 400лв на месец. Аз съм сам и давам по толкова за храна на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Какво по дяволите... Твоя човек ще изпържи зверски като дойде зимната инфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Ernan Kortes
преди 2 години
Въпроса е че се говори за Виденови зими ,хиперинфлации и така нататък ,все неща които нямат нищо общо с настоящата картинка .Преди 10 години ,и преди самата криза поскъпването беше в същите проценти,и тогава кризата настъпи ,самото поскъпване и всички тези процеси са предвестници на кризата ,но нека не си говорим за хиперинфлация ,това няма да се реализира ,защото си има механизми заложени в самия Валутен борд срещу тези процеси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
caller
преди 2 години
Галопираща инфлация е когато тя се измерва с двуцифрено число за година, така пише в книгите. А вносна инфлация е инфлацията която се наблюдава при валутен борд, когато базовата валута се обезценява. А иначе, инфлацията си е инфлация, и вносната също си е инфлация, цените пак се качват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Преди два дни бях на по бира с приятел -40 годишен с работна заплата около 1200 лева нето,базова,с бонуси докарва до около 2000 да кажем -кредит от ДСК за 30 години за ипотека на стойност 93 000 евра -вноска 400 евро ...кредитиране на 100% от имота .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Ernan Kortes
преди 2 години
Инфлацията и хиперинфлацията си имат показатели -инфлацията беше около 10% и 2008 година ,но никой не обели и дума за хиперинфлация,нали така ?Пак подчертавам нека не се хвърлят ей така понятия,и процеси без да знаем какво означават.При хиперинфлацията цените хвърчат с 50% на месец ,минимум обаче...вносната инфлация си е вносна инфлация ..това са много различни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 6
mrynmryn
преди 2 години
Aз не мисля, че банка ще ти даде кредит над 30г., след като си минал 35г възраст. Освен ако нямаш достатъчно висок доход, за да го върнеш преждевременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още