IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със затягането на хватката Китай изпраща послание до имотните магнати в Хонконг

Магнатите в града от дълго време упражняват прекомерно влияние върху хибридната политическа система в града

08:13 | 28.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Докато властите в Пекин опитват да затегнат контрола си върху Хонконг, те имат нова задача за влиятелните имотни магнати в града – да изливат ресурси и влияние в подкрепа на интересите на Пекин и да помагат за разрешаването на потенциално дестабилизиращия недостиг на жилища, пише Ройтерс.

Китайски официални представители са отправили посланието на срещи при закрити врата тази година на фона на по-широките усилия да подчинят града на новия обхватен закон за националната сигурност и да го направят „по-патриотичен“, съобщават три големи строителни компании и консултант на правителството в Хонконг, запознат с разговорите.

„Правилата на играта се променят“, били уведомени те според близък източник до официалните представители от континенталната част, пожелал да остане анонимен заради чувствителността на въпроса. Пекин вече не желае да толерира „монополно поведение“, допълва източникът.

За най-големите имотни компании в Хонконг това би била голяма промяна. Компаниите отдавна упражняват прекомерно влияние върху хибридната политическа система в града, като помагат за избора на нейни лидери, оформяне на правителствени политики и обиране на ползите от системата на търгове на терени, която поддържа ограниченото предлагане и цените на имотите, които са сред най-високите в света.

CK Asset, Henderson Land Development, Sun Hung Kai Properties и New World Development разшириха влиянието си още повече в обществото. Например, империята на най-богатия човек в Хонконг Ли Ка-шин, CK Assets, включва имоти, супермаркети, аптеки и комунални услуги.

Магнатите са толкова дълбоко преплетени с икономиката и политиката в града, че ще бъде трудно властите в Пекин да ги заобиколят напълно, казва Лян Джънин, бивш лидер на Хонконг, а сега вицепрезидент на водещ консултантски орган в Китай.

„Те са значим компонент в нашата политическа и икономическа екосистема, така че трябва да бъдем внимателни. Мисля, че трябва да сме разумни в това, което правим, а не покрай несъщественото да отхвърляме и същественото“, допълва Лян.

Някои китайски ръководители и държавните медии обвиняват магнатите, че не са успели да предотвратят антиправителствените протести през 2019 г., които според тях са били предизвикани от високите цени на имотите.
Протестите, в които се включиха милиони хора от всякаква възраст и социален статус, поискаха по-голяма демокрация и по-малко вмешателство на властите в Пекин в Хонконг, на който бяха обещани обхватни свободи до 2047 г.

Новите директиви бележат точка на пречупване във властовата игра между Пекин и магнатите, които някога имаха решаващо влияние върху надпреварата за политически ръководители на Хонконг.

„Сега вниманието е върху приноса към страната. Традиционният бизнес сектор в Хонконг не е това, което беше“, коментира Реймънд Тсой, президент на Asia Property Holdings и член на консултантската група Комитет за политическа консултативна конференция на китайския народ в Шанси.

През март властите в Пекин направиха обхватни изборни промени. В новата избирателна комисия, която трябва да избере следващия лидер на Хонконг и някои от депутатите, се появи по-голяма „патриотична“ сила, а много от видните магнати, включително 93-годишният Ли, ще отсъстват за първи път от връщането на Хонконг под китайско управление през 1997 г.

Бюрото за конституционни и континентални въпроси в Хонконг съобщи, че новата избирателна комисия ще бъде по-широко представителна за Хонконг отвъд интересите на конкретни сектори, райони и групи, което определи като „неточности“ в системата.

Близкият до китайското правителство източник казва пред Ройтерс, че екип от Бюрото по въпросите на Хонконг и Макао е поискал да намали влиянието на групи, за които се смята, че не са направили много за интересите на Пекин в града.

Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още