IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрашава ли скъпият ток прехода към електрическа мобилност?

Трябва да се повиши делът на пешеходното и велосипедно придвижване, както и използването на обществен транспорт, посочи Веселин Грозданов

15:22 | 21.09.21 г. 1
Застрашава ли скъпият ток прехода към електрическа мобилност?

"Общественият транспорт е един от елементите, които обхващат градската мобилност. Няколко са условията, които трябва да бъдат постигнати за устойчива градска мобилност. Необходимо е да се повиши делът на пешеходното и велосипедно придвижване, както и използването на обществен транспорт. Сред другите планове е преминаване към електрическите автомобили", каза Грозданов.

Според него в столицата постоянно се подобряват линиите на обществения транспорт. „В момента навлезе новата система за таксуване на пътниците, която позволява да използваме телефон или банкова карта за закупуване на билети. Метрото решава проблемите със задръстванията“, е мнението на експерта.

Друга тема от разговора бе свързана с това дали обновяването на градския транспорт може да доведе разширяване на зоните за паркиране в столицата.

„Препоръчително е да се увеличават зоните за платено паркиране, като трябва да се ограничава навлизането на автомобили от други населени места или от периферията на града. С разширяването на метростанциите и обвързването на железопътния транспорт с крайните метростанции може да се елиминира влизането на стотици хиляди автомобили в центъра на града“, смята Грозданов.

Как в контекста на зелените политики ще се развива общественият транспорт? Какво е бъдещето на градския транспорт в България?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Пеша ще ходите всички и колите ще са лукс с чакане по 10 години на опашки пак :) Дежа-ву!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още