IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Инфлацията ще изяде помощите за пенсионерите

От синдиката искат минималната работна заплата да стане 760 лв. през следващата година

15:58 | 21.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Помощите, които се отпускат на пенсионерите, реално само ще компенсират поскъпването, но няма да доведат до по-голяма консумация. Увеличението на доходите ще бъде изядено от инфлацията. Това коментира Росица Макелова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Помощите за пенсионерите ще компенсират очакваното поскъпване през зимните месеци. Но не само пенсионерите са подложени на шоковото поскъпване. Има и едночленни домакинства, хора с по-ниски доходи, които живеят в лишения, добави Макелова. 

От КНСБ прогнозират, че поскъпването на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена. Новите цени на електроенергията и водата вече се отразяват както на производителите и бизнеси, така и на обикновения потребител. 

"Говори се за ново поскъпване на хляба и млякото. Очаква се и ръст на цените на ВиК услугите, товарният транспорт се оплаква от новите цени на горивата, очакваме ръст на цените на плодовете и зеленчуците. В същото време покупателната способност на населението намалява", заяви Росица Макелова по Bulgaria ON AIR.

Данните показват, че до момента на годишна база минималната работна заплата се е повишила с 6%, а инфлацията, която НСИ отчита, е 4%. От КНСБ настояват за увеличение на минималната работна заплата.

"Ръстът на средната работна заплата в някои сектори е много по-малък и се изяжда от инфлацията. Настояваме през 2022 г. да има съществен ръст на минималната работна заплата, която получават половин милион българи, и тя да стане 760 лв.", уточни Макелова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още