IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca инвестира 360 млн. долара в нов завод в Ирландия

Новината унищожи надеждите на Обединеното кралство производителят да издигне съоръжението у дома

16:20 | 21.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания AstraZeneca ще инвестира 360 млн. долара за построяването на нов завод за малки молекули в Дъблин, с което унищожи надеждите на Обединеното кралство производителят да издигне съоръжението у дома, съобщава Bloomberg.

Фабриката ще гарантира, че глобалната мрежа с доставки на Astra може да отговори на нуждите на нейното портфолио от нови лекарства, казва компанията в изявление от вторник. Заводът ще създаде нови 100 висококвалифицирани работни места в сектора на природните науки и ще подкрепи местната икономика.

Новият обект ще увеличи капацитета за производство на съставките на широка гама лекарства, ще намали разходите и ще въведе по-устойчиви производствени процеси, казват от компанията. Малките молекули са в основата на фармацевтичните лекарства и напоследък се използват по нови начини, за да помогнат лечението на рак с медикаменти като лекарството Enhertu на компанията.

Сделката ще „подкрепи сектора на природните науки в страната и ще позволи разработката на лекарства с висока добавена стойност“, коментира главният изпълнителен директор Паскал Сорио.

Новият завод на Astra ще бъде разположен в кампуса на Alexion от над 165 хил. кв.м в Колидж Парк, Дъблин. Новината бе обявена само няколко дни, след като британското правителство заяви, че ще разчита на ваксините на Pfizer и Moderna в програмата си за бустерен прием на ваксина срещу Covid-19, което се оказа сериозен удар за Astra.

Изборът на Astra следва придобиването за 39 млрд. долара на фармацевтичната компания Alexion, което се случи по-рано тази година.

„Решението да изберем Ирландия бе подкрепено от скорошното ни придобиване на Alexion, чиято глобална централа се намира в Ирландия и която е установила значително присъствие извън Дъблин. Голяма част от елементите за изграждането на този завод от ново поколение вече съществуват“, каза говорител на компанията.

Новината ще бъде сериозен удар за Обединеното кралство след Brexit, макар че фармацевтичният гигант вече инвестира 380 млн. паунда (519 млн. долара) в изграждането на ново съоръжение за производство и опаковане на онкологичното лекарство Zoladex в Макълсфийлд, Северна Англия, по-рано тази година.

Акциите на AstraZeneca се търгуват без промяна на борсата в Лондон за цена от 8610 пенса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още