IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Либия свали доверието от правителството на националното единство

Египет остава ангажиран за провеждането на избори в раздираната от гражданска война страна през декември

16:35 | 21.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Allan Tannenbaum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Allan Tannenbaum/Bloomberg

Либийските депутати гласуваха да оттеглят доверието в правителството на националното единство, съобщава Bloomberg, като се позовава на съобщение, публикувано на уебсайта на законодателния орган на страната.

Общо 89 депутати за гласували в подкрепа на оттеглянето на доверието от 113 присъстващи, казва се още в съобщението.

Междувременно президентът на Египет АбделФатах ал Сиси във вторник се срещна с председателя на либийския парламент генерал Халифа Хафтар, като е обещал да продължи подкрепата си за предстоящите избори в Либия през декември.

Ал Сиси казва, че правителството му ще продължи усилията си "с всички либийски братя ... да проведе значителния президентски и парламентарен вот до края на тази година".

Той повтаря призивите си за изтегляне на чуждите сили и наемниците от богатата на петрол страна.

Хафтар, чиито сили управляват повечето от източните и южните райони на Либия и нефтените съоръжения, е близък съюзник на Египет. През последните месеци правителството на Ал Сиси се обърна и към официалните лица в западните провинции на Либия, за да компенсира влиянието на Турция там.

Често се съобщава, че Египет подкрепя Хафтар. През април либийската армия заяви, че два египетски самолета, кацнали на южното либийско международно летище Сабха, са донесли оръжие и боеприпаси за Хафтар. Абдулхади Дирах, говорител на Съвместното оперативно звено на либийската армия Сирт-Джуфра, заяви, че оръжията са скрити в партида лекарства.

Освен това Кайро беше декларирал намерението си да се намесва военно в съседна Либия, ако признатото от Организацията на обединените нации правителство за национално съгласие настъпи към стратегическата провинция Сирт или въздушната база Джуфра, което ще остави подкрепения от Египет Хафтар в слаба позиция.

През април 2019 г. силите на Хафтар, подкрепяни от Египет, Русия и Обединените арабски емирства, започнаха офанзива, за да се опитат да превземат Триполи. Неговата 14-месечна кампания се срина, след като Турция и Катар засилиха военната си подкрепа за базираното в Триполи правителство.

Подкрепените от ООН мирни преговори доведоха до прекратяване на огъня миналия октомври и поставиха временно правителство, което се очаква да води страната до изборите през декември. Сделката за прекратяване на огъня изисква също изтегляне на чуждестранни бойци и наемници в рамките на три месеца, срок, който така и не беше спазен.

ООН смята, че в северноафриканската държава има 20 000 представители на чуждестранни сили и наемници, предимно сирийски, руски и судански. Присъствието им се счита за голяма пречка за провеждането на планираното гласуване.

Либийските депутати не успяха да финализират правна рамка за провеждане на гласуване, което поражда съмнения, че изборите ще се проведат по график. Заради нарастващия международен натиск парламентът по-рано този месец прие противоречив президентски избирателен закон и заяви, че е в процес на финализиране на законодателството за парламентарните избори, според пратеника на ООН в Либия.

Висшият държавен съвет, изпълнителна институция, която наред с други задължения предлага избирателни закони, казва обаче, че законът е приет без консултация с неговите членове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още