IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция има основание да поиска компенсации за разваления договор от Австралия

Провалът на договора за подводниците е шок за френското общество, твърди експерт

19:27 | 22.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разтрогването на договора между Австралия и Франция е шок за френското общество по много причини. Първо е икономическият фактор, защото се губят много милиарди евро. Втората причина е, че САЩ едностранно са взели това решение без реално да се допитат до своите съюзници. По този начин в обществото остава впечатлението, че Франция не е велика сила, а някаква обикновена средна сила, с която останалите страни може да не се съобразяват.

Това заяви адв. Любомир Роглев от Париж, в предаването “В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според адв. Роглев, това е и причината френският президент да се обърне към Индия за общи действия в Индо-Тихоокеанския регион. Той посочи, че евентуална стъпка би могла да бъде преразглеждане на отношенията между съюзниците, но това няма как да се потвърди, защото е в сферата на френската национална сигурност.

“Скоро ще се срещнат Макрон и Байдън, но не е ясно какво ще си кажат. Говори се за искане на някакви репарации и че ще се водят арбитражни дела, но на този етап не мога да кажа нищо повече”, каза гостът. 

Адв. Роглев посочи, че договорът между Австралия и Франция е подписан през 2016 г. и би било съвсем резонно да се поискат някакви компенсации за неспазването му. Той коментира, че до момента не се говори за вина във френското правителство за това, което се е случило. На по-напреднал етап може да се стигне до анализ, който да се опита да достигне до причините, поради които Париж не е прозрял промяната в геополитическата среда през последните четири години, но не и за нечия вина.

“Можем да кажем, че в момента се забелязва процес на прекрояване на вижданията кои държави са по-близки съюзници и кой по-далечни”, отбеляза той.

Представителите и ръководителите на институциите в Брюксел взеха страната на Европейския съюз. Остава въпросът колко е силен ЕС на фона на САЩ.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Вижте всичките гости на предаването "В развитие" тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 години
АКО в т.н. договор има клауза за неустойа, жабарите може и да получат нещо. В противен случай - сбогом, 64млрд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още