IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones нарасна с над 300 пункта и прекъсна 4-дневната си губеща серия

Решенията на Фед за лихвите и програмата за изкупуване на облигации вдъхнаха оптимизъм на американските пазари

23:57 | 22.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси постигнаха силни ръстове в сряда, след като Федералният резерв съобщи, че не очаква незабавно ограничаване на паричните стимули, които подкрепят икономиката по време на пандемията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 338,48 пункта до ниво от 34 258,32 пункта, прекъсвайки четиридневната си губеща серия. Широкият измерител S&P 500 прибави близо 1% към стойността си до 4395,64 пункта на фона на ръста с 3,2% на енергийния сектор. Индексът също отчете първия си положителен ден от пет сесии насам. Технологичният Nasdaq Composite е нагоре с 1% до 14 896,85 пункта.

Фед не даде конкретен график кога може да започне да забавя покупките.

„Ако напредъкът продължи широко, както се очаква, Комитетът счита, че по-умерен темп на покупки на активи може да бъде обявен скоро“, съобщи американската централна банка след заседанието си.

Тя изкупува облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа на стойност 120 млрд. долара месечно от началото на COVID кризата. В сряда Федералният комитет за отворения пазар гласува единодушно за запазването на краткосрочните лихви, които са закотвени близо до нулата.

„Макар че съобщение за ограничаване на програмата може да дойде през ноември, фактът, че те не го направиха днес само отразява все още предпазливия комитет“, коментира Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Пазарите отстъпиха от силните си ръстове, след като председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че тестът на банката за допълнителен напредък относно инфлацията е изпълнен, а много членове смятат, че тестът за заетостта също е изпълнен. Това показва, че Фед е почти готов да започне на отменя стимулите.

Американската централна банка все още е разделена по въпроса кога да повиши лихвите за първи път. В сряда деветима от 18 членове на Комитета за отворения пазар са заявили, че очакват ръст на лихвите през 2022 г. За сравнение в юнските прогнози на Фед на такова мнение бяха седем души.

Основните индекси отбелязват загуби за септември, който в исторически план е слаб месец за пазарите. S&P 500 е надолу с 2,8% от началото на септември, включително понижението с 1,7% в понеделник, когато записа най-лошия си ден от май насам. Основните индекси опитаха възстановяване във вторник, но не успяха, като Dow и S&P 500 завършиха на червена територия за четвърти пореден ден. Dow е надолу с 3,1% от началото на септември.

В центъра на притесненията на инвеститорите е закъсалата китайска строителна компания Evergrande, която е изправена пред риск от спиране на плащанията, ако не изплати дълг за милиони долара по деноминирани в щатски долара облигации тази седмица. Книжата на Evergrande в Хонконг поевтиняха с близо 90% от юли 2020 г. насам на фона на мерките на Китай срещу имотните спекулации. Инвеститорите се притесняват, че ръстът на световната икономика може да намалее, ако Китай забави твърде много имотния си пазар или остави Evergrande да фалира.

Нагласите бяха подобрени от съобщението тази нощ на Evergrande, че имотното ѝ подразделение ще плати лихвите навреме по деноминирани в юани облигации.

Свързаните със суровините акции, повеждоха съживяването в сряда на фона на намаляването на притесненията от пренасяне на проблемите на Evergrande в други сектори. Книжата на Devon Energy поскъпнаха с 6,8%, а тези на APA – с близо 7,2%. Цената на акциите на Diamondback Energy, Hess и Marathon Oil се повиши с над 5%. Книжата на Wynn Resorts, която има експозиция към Китай, нарасна с близо 2,6%.

Цената на акциите на FedEx намаля с над 9%, след като печалбата на компанията се сви миналото тримесечие заради растящите разходи за труд. FedEx намали и прогнозата си за цялата година.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,304% и 1,812%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, напредна с 0,27% до 93,46 пункта. Еврото поскъпна с минималните 0,01% до 1,169 долара, а паундът записа същия ръст до 1,363 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,02% до 109,76 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с над 1 долар в сряда, след като данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са намалели повече от очакваното миналата седмица след преминаването на два урагана, което означава затягане на предлагането на фона на подобряването на търсенето.

Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поскъпнаха с 1,74 долара до 72,23 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавиха 1,54 долара към стойността си до 75,89 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с минималните 0,03% до 1778,80 долара за  тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още