IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка запази свръхниските си лихви без промяна

Регулаторът очаква икономиката да се разшири с 3% тази година

11:23 | 23.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Швейцарската централна банка запази свръхниските си лихвени проценти без промяна в отговор на надвисващите рискове пред икономиката заради пандемията от Covid-19 и задържа под контрол „високо оценяваната“ си валута, съобщава Bloomberg.

Представителите на регулатора с гуверньор Томас Йордан потвърдиха и ангажимента си да използват валутни интервенции при нужда. Те запазиха както лихвата по депозитите, така и основния лихвен процент на ниво от -0,75% - решение, което до голяма степен се очакваше от икономистите.

Швейцария се радва на бързо възстановяване на икономиката без скок на потребителските цени, който се наблюдава в други страни. Макар че инфлацията се ускори спрямо ниските си нива от 2020 г., прогнозите все още са тя да остане средно под 1% до края на 2023 г.

Други централни банки по света обаче се намират в по-различно положение. Централните банкери в Норвегия може да повишат лихвите по-късно в четвъртък, а председателят на Федералния резерв в САЩ Джером Пауъл заяви в сряда, че регулаторът може да започне свиване на покупките на активи от ноември.

Швейцарската централна банка очаква икономиката да се разрасне с 3% тази година спрямо предишната прогноза от около 3,5%, дадена през юни.

Въпреки бурното възстановяване и ниската безработица централната банка не е склонна да повиши най-ниския основен лихвен процент в света, защото това може да подкрепи франка, смятан за сигурна валута, и да забави инфлацията. През последното десетилетие регулаторът похарчи стотици милиарда франка за интервенции.

Страничен продукт на тази отхлабена политика е влошаването на дисбалансите на имотния пазар. Кредитирането получи подкрепа, когато в началото на пандемията швейцарските централни банкери спряха антицикличния капиталов буфер за ипотечните активи на банките, за да не допуснат кредитна криза.

Швейцарската централна банка заяви в четвъртък, че „уязвимостта на ипотечния и имотния пазар се е увеличила още повече“. Според някои показатели жилищата са надценени с 30%, а индикатор на UBS Group сочи, че имотният пазар е близо до балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още