IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французите май са прави за американците

САЩ винаги са загърбвали съюзниците си в преследването на своя национален интерес

10:59 | 24.09.21 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Байдън и Макрон. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън и Макрон. Снимка: Bloomberg

От време на време ме обхваща еретична мисъл, пише Филип Стивънс за Financial Times. Ами ако французите са прави за американците? 

Всеки, който се интересува от вековното съперничество между Франция и Обединеното кралство - най-добрите врагове, както те често са наричани - знае, че за британците граничи с предателство да се предпочете Париж пред Вашингтон. Ние, британците, обичаме да се преструваме, че сме в ролята на Гърция спрямо американския Рим. Истината е, че имаме нужда от американците. От една страна сме изцяло зависими от САЩ по отношение на нашата „независима“ способност за ядрено възпиране.

Сделката за подводниците между Австралия, САЩ и Великобритания и последвалите вълнения във Франция сочат две неща за американската мощ. Едното е, че способността за изграждане на съюзи дава на САЩ жизненоважно предимство в геополитическото съревнование с Китай. Пекин има малко истински приятели. Глобалният обхват на Вашингтон е скрепен с множество двустранни и регионални договори.

Конфликтът (Австралия се отказа от сделка за доставка на дизелови подводници от Франция, договорена през 2016 г., тъй като ще строи сама ядрени такива с технологии от партньорите си САЩ и Великобритания – бел. прев.) също ни напомня за това колко небрежни и безмилостни могат да бъдат САЩ в отношенията си със съюзниците. Следвоенното ръководство във Вашингтон понякога се разглежда, особено в САЩ, като продукт на визионерскo държавничество и алтруизъм, породен от глобалния морален статут на Америка. Има известни основания за това определение предвид изграждането на отворен международен ред след 1945 г. Но, трябва да е ясно, САЩ никога не са се отклонявали твърде далеч от преследването на собствените си интереси.

Институциите от Бретън Уудс и планът Маршал служеха на целите на Америка повече, отколкото на тези на нейните съюзници. Оттеглянето на Вашингтон от отворената икономическа система през последните години е лесно обяснимо: печалбите, които някога отиваха предимно в САЩ, сега се насочват и към Китай.

Президентите на САЩ никога не са се притеснявали да обиждат приятели. Начинът на оттегляне на Джо Байдън от Афганистан е само един малък пример. Съюзниците от НАТО бяха просто информирани, а не консултирани за изтеглянето на американските войски, като им беше отказана каквото и да било дума в графика за това. Президентът на САЩ не се извини, когато всичко завърши с хаотична бъркотия.

Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
Кисимов
преди 2 години
Наполеон е предал френските интереси, продавайки Луизиана по-евтино от Аляска за да финансира еврокампанията, която също ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и да добавя... на Гугъл печалбата им не идва изцяло от реклама, а те не държат съдаржание (без youtube, но там съдържанието е достъпно за всички). Има и гугъл адс, но зада ги виждаш не е нужно те да ти правят акаунт... с други думи за гугъл си безплатен като юзер, но за фейса не си ... има разходи покрай теб! ... така че това с рекламите го забрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
междудругото и аз незнам от къде им идва печалбата? Предполагам от търговия с лични данни, но няма как да съм сигурен ... само не ми казвай, че идва от реклама. :):) Понеже работя в тази сфера, ще ти кажа че няма сайт с безплатен достъп който да ти дава неограничено да качваш снимки и видео, което да е достъпно само за част от потребителите, че даже в началото не можеше да си изтриеш акаунта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А на въпроса какво произвеждали Епъл, Майкрософт, Гугъл и Амазон - мога само да ти се изсмея, невежа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Щом не знаеш откъде идва печалбата на ФБ, какво изобщо се напъваш тук?? ФБ е медия, рекламна медия, както телевизия, радио и тн. Болтове ли трябва да произвежда, еййй, аман от слабоуми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
тоест сме им пратили изработени стоки срещу напечатани хартийки ??? Ей нямам нищо против да е наобратното!И я кажи коя война се води от америка за наш интерес ? ...че не се сещам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Освен разходите за отбрана поемат и разходите за нападение. Някои от войните в които са замесени САЩ са в интерес на европейците. Тръмп до като беше на власт изкара едни данни, от които излиза че американците имат дефецит от над сто милиарда от търговията с ЕС, не чух някой от Европа да оспори това твърдение. Тези пари отиват за една по добра социална европейска система сравнение с американската. Но ние като европейци сме длъжни да се възмутим от държанието на САЩ хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
всъщност още не е паднал на нивото на Тръмп... но определено върви в тази посока! Оказа се същия глууупак като рижия, което донякъде се очакваше... след 4 години очаквам още по голям глууупец да ги подхване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Рейтингите на Байдън, на демократската администрация, на вицето Камала Харис и на държавният секретар са рекордно ниски. Вече дори Тръмп ги изпреварва всичките по рейтинг, хаха. Чакам материал по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Отваряме и гледаме:top 5 US по MC1United StatesAppleDecrease2,050,000[16]United StatesAppleIncrease2,286,000[16]2United StatesMicrosoftIncrease1,778,000[17]United StatesMicrosoftIncrease2,040,000[17]3United StatesAmazonDecrease1,558,000[18]United StatesAmazonIncrease1,735,000[18]4United StatesAlphabetIncrease1,395,000[19]United StatesAlphabetIncrease1,680,000[19]5United StatesFacebookIncrease838,720[20]United StatesFacebookIncrease985,920[20]Кажи се, кво произвеждат тия освен сгъстен въздух и intelligence системи за подслушване и следене + реклама? С какви активи разполагат и колко бързо може да изчезнат..Не ми отговаряй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още