IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французите май са прави за американците

САЩ винаги са загърбвали съюзниците си в преследването на своя национален интерес

10:59 | 24.09.21 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Байдън и Макрон. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Байдън и Макрон. Снимка: Bloomberg

От време на време ме обхваща еретична мисъл, пише Филип Стивънс за Financial Times. Ами ако французите са прави за американците? 

Всеки, който се интересува от вековното съперничество между Франция и Обединеното кралство - най-добрите врагове, както те често са наричани - знае, че за британците граничи с предателство да се предпочете Париж пред Вашингтон. Ние, британците, обичаме да се преструваме, че сме в ролята на Гърция спрямо американския Рим. Истината е, че имаме нужда от американците. От една страна сме изцяло зависими от САЩ по отношение на нашата „независима“ способност за ядрено възпиране.

Сделката за подводниците между Австралия, САЩ и Великобритания и последвалите вълнения във Франция сочат две неща за американската мощ. Едното е, че способността за изграждане на съюзи дава на САЩ жизненоважно предимство в геополитическото съревнование с Китай. Пекин има малко истински приятели. Глобалният обхват на Вашингтон е скрепен с множество двустранни и регионални договори.

Конфликтът (Австралия се отказа от сделка за доставка на дизелови подводници от Франция, договорена през 2016 г., тъй като ще строи сама ядрени такива с технологии от партньорите си САЩ и Великобритания – бел. прев.) също ни напомня за това колко небрежни и безмилостни могат да бъдат САЩ в отношенията си със съюзниците. Следвоенното ръководство във Вашингтон понякога се разглежда, особено в САЩ, като продукт на визионерскo държавничество и алтруизъм, породен от глобалния морален статут на Америка. Има известни основания за това определение предвид изграждането на отворен международен ред след 1945 г. Но, трябва да е ясно, САЩ никога не са се отклонявали твърде далеч от преследването на собствените си интереси.

Институциите от Бретън Уудс и планът Маршал служеха на целите на Америка повече, отколкото на тези на нейните съюзници. Оттеглянето на Вашингтон от отворената икономическа система през последните години е лесно обяснимо: печалбите, които някога отиваха предимно в САЩ, сега се насочват и към Китай.

Президентите на САЩ никога не са се притеснявали да обиждат приятели. Начинът на оттегляне на Джо Байдън от Афганистан е само един малък пример. Съюзниците от НАТО бяха просто информирани, а не консултирани за изтеглянето на американските войски, като им беше отказана каквото и да било дума в графика за това. Президентът на САЩ не се извини, когато всичко завърши с хаотична бъркотия.

Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Нещо отново се изказваш неподготвен, таварищ! Влез и виж структурата на американската икономика. И ако си мислиш, че икономиката е производство на болтове, явно нищо не разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
сигурно искаш да кажеш ФЕЙСбукономика? тва няма нищо общо с икономиката.Тва си отива както е дошло - от нищото. Just another spy intelligence agency..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 2 години
абе квото и да си говорим и няма да ми писне да го повтарям, ако ЕС не стане федерация, всичките ще си бееем фамилийките ! Няма как да се одървим на никого докато сме толкова малки и по отделно... ако ли не, рано или късно ЕС ще се разпадне.. един по един ще ни дърпат навън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
А как трябва да е?Да преследват чуждият национален интерес ли?Според мен съюзниците им достатъчно печелят във вид на занижени разходи за отбрана, които в голямата си част се поемат от Щатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Защо? Ще ги нападнат? Франция е ядрена сила, в наши дни, това стига за да си равен на останалите. А най-голямата икономика е относително понятие, нали знаеш доверие трудно се печели, но лесно се губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Фактите са, че САЩ все още са най голямата икономика в света с най голямата, богата и мощна армия. Засега всеки трябва се съобразява с тях. Кофти, но това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още