IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията

С двуцифрено число поскъпват консервите, посочи инж. Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

22:11 | 23.09.21 г. 5
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията

“Когато се вдигне цената на енергията, реакцията е спираловидна. Ако бяха поскъпнали само доматите, щеше да има ръст в цените на продуктите с домати. Но когато става дума за енергия, всички са засегнати”, коментира той.

Стойко Кировски посочи, че приблизително 5% от общите разходи на фирмата “Джем и Джем” отиват за плащане на сметката за електроенергия, но това е без цената на природния газ. Като към уравнението се прибави и той, то 8% от разходите на фирмата отиват за плащане на ток.

“Има голям интерес към изграждане на соларни инсталации за собствени нужди. Ние също проектираме такава инсталация, но това няма да покрие на 100% нуждите на нашето предприятие. Соларните станции се проектират по начин, по който да покрият 30% от употребяваната електроенергия”, отбеляза експертът.

Кировски смята, че соларните панели могат да бъдат глътка въздух за бизнеса, но реалната помощ трябва да дойде от държавата.

Според него цената на тока трябва да се намали или да има компенсации за бизнесите заради това, че губят финансови средства да плащат високи сметки за електроенергия. На този етап браншът не е излязъл с конкретно предложение за мерки, а очаква произнасянето на правителството по казуса.

“Към момента ние не можем да предлагаме, защото не сме в кухнята на нещата и не знаем защо се вдига цената или как да бъде свалена. Това не е наш приоритет и не разбираме тази материя...важно е да чуем това предложение на правителството, защото всички колеги са в шок”, настоява Стойко Кировски.

Бизнесменът изрази надежда, че търговските вериги и потребителите ще проявят разбиране за по-високите цени на продукцията, защото в противен случай предприятията ще бъдат поставени пред фалит.

„Всеки, който участва във веригата на доставки, каза Кировски, е бил принуден да вдигне цената на себестойността на продукта си, за да компенсира загубите от скъпия ток“, разкри производителят.

Ще издържи ли бизнесът на високите цени на тока? Пред тежка енергийна зима ли са българските предприемачи?

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Повече за гостите в предаването „Бизнес старт“ вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тук се говори за промишлено производство, а не да направиш едно мазе зимнина... :):) Че за момент си представих как правиш консерви за търговската мрежа на дърва ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Този "производител" е много назад. Аз имам слънчеви панели от 13 години и отдавна са се изплатили макар от тези 13 -> 2-3 да съм правил консерви. За негово нещастие тази година беше много силна и за домати и въобще за повечето зеленчуци, нямаше какво да ги правя и консерви имам направени с 90 градуса гореща вода от слънцето. Ток не ми трябва т.к. до 100 градуса ги загрявам на дърва т.е. имам "безплатни" консерви. Предлагам му да не произвежда тази година т.к. реколтата беше обилна и нали му е скъп тока стоката му става непродаваема. Зимата ще "преглъщам" с доматен сок - със или без семки зависи как съм на кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ходи да видиш как живеят твоите идоли - не-европейци и не-атлантици от калната държава Рашка с жалките заплатки, тогава. Минимална запларка по-ниска от минималната пенсия в България, средна заплатка почти наполовина от Българив. Отивай в този не-европейски рай и живей, като не ти харесва ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Setver
преди 2 години
Този "производител" да не би да е открил топлвата вода или да е завършил икономика? Ясно е, че като се вдигат цените на суровините, не е само тока, ще се вдигат и цените на продукцията. Иначе предложението държавата да дотира и да намали цената на тока определено не е добро. Нали искахме преход и пазарна икономика? Защо сега искаме пак държавата да се меси на пазарната икономика? Ами като трябва да се вдигат цените, да се вдигат, пазара решава всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията > Споко веееее! Как ще се постигнат набелязаните цели, за да дойде Светлото Евроатлантическо бъдеще? Никак! Аре споко, без паника. Бял чаршаф и спокойно към гробищата. Паниката пречи на светлото бъдеще, а към гробищата - да не натоварвате социалната система. Тя трябва да е икономична! На колониите не им се полага повече!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още