IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачите също искат преразглеждане на мерките за подпомагане

Автобусни превозвачи и ресторантьори излизат на протест на 28 септември

13:48 | 24.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Автобусните, таксиметровите превозвачи и ресторантьорите ще протестират на 28 септември от 10.00 до 12.00 часа.

Ще бъдат преустановени превозите в областите градове София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видин, Благоевград и Добрич, съобщава БНР.

Ще има и протестни шествия на сдруженията в бранша, с което техните представители искат да заявят, че секторът е в тежко положение и има необходимост от държавно подпомагане.

От бранша посочват, че протестът няма политическа насоченост. Превозвачите настояват за компенсации заради шоковия скок на горивата и за работни заплати, тъй като според тях мярката 60/40 не е ефективна. 

Според първоначалните заявки за два часа на 28 септември България ще бъде без междуградски пътнически превози, а камиони ще блокират основни гранични пунктове. Причината е недоволство на транспортния бранш от мерките за COVID подпомагане.

На пресконференция в БТА Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обясни, че автобусите ще спрат от 10:00 до 12:00 часа. По същото време тирове ще затворят „Дунав мост 2“ и „Капитан Андреево“.

Протестиращите искат преразглеждане на мярката 60/40 и възможност за връщане на акциза, начислен върху горивата. Освен това товарните превозвачи са недоволни от дългото изчакване за влизане и излизане от България.

В националния протест се включват и от туристическата индустрия. От бранша настояват за пари за ваксинации и тестове и конкретни финансови компенсации. Всяко едно ограничение на бизнеса да бъде подпомагано с финансови средства от държавата, настояват от индустрията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още