IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата тласна нетното богатство на американците до рекорд

То е достигнало 141,7 трлн. долара през второто тримесечие и нараства с 4,3% спрямо началото на годината

16:18 | 24.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Нетното богатство на американските домакинства достигна нов рекорд през второто тримесечие благодарение на силния фондов пазар и най-големия в историята ръст на стойността на имотните им притежания, предава Bloomberg.

Нетното богатство на домакинствата е нараснало с 5,8 трлн. долара, или 4,3%, и е достигнало 141,7 трлн. долара през второто тримесечие на годишна база, сочат данни на Федералния резерв. В тази сума се включват 3,5 трлн. долара, с които са поскъпнали акциите на пазара, и 1,2 трлн. долара от поскъпването на притежаваните от домакинствата имоти. САЩ САЩ

Фондовите пазари в САЩ достигнаха рекордни нива, а ниските лихви по ипотечните кредити подкрепят трескавото купуване на жилища и в крайна сметка водят до повишаване на цените им. Данните показват как голямата подкрепа, осигурена от правителството и Фед, увеличава богатството на американците.

Делът на акциите в общите активи на домакинствата е нараснал през второто тримесечие до почти 29,5% спрямо 25,6% през 2019 г., сочи доклад на Фед.

Но не всички се възползват от ръста на богатството. Голям дял от американците не инвестират на фондовите пазари, а за много наематели резкият ръст на цените на жилищата отдалечава още повече перспективата за притежаване на дом.

Нетните частни спестявания са нараснали с годишен темп от почти 2,9 трлн. долара през второто тримесечие на годишна база след повишението с 4,8 трлн. долара през предходното тримесечие в резултат на федералните усилия за стимулиране на икономиката.

Прекомерните спестявания са ключов двигател за разходите на потребителите, включително през миналото тримесечие, когато са се увеличили с един от най-бързите темпове в историята.

Повишаване на дълга

Неизплатеният дълг от бизнеса е нараснал с 63,2 млрд. долара спрямо предходното тримесечие, или 1,4% на годишна база, през периода от април до юни и достига близо 18 трлн. долара.

Неизплатеният федерален дълг се е повишил с 578,8 млрд. долара, или с 9,6% на годишна база, до 24,7 трлн. долара. Държавният дълг набъбва по време на пандемията, тъй като администрацията предприе действия за смекчаване на последиците от здравната криза за хората и бизнеса с подкрепа за трилиони долари.

Неизплатените потребителски кредити, в които не влиза дългът по ипотечните кредити, са се увеличили с 91,2 млрд. долара през второто тримесечие на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още