IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Huawei от смартфони ще спаднат с 30-40 млрд. долара през 2021 г.

Тази прогноза даде ротационният председател на компанията Ерик Сю

16:45 | 24.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Приходите на китайската технологична компания Huawei Technologies от бизнеса ѝ със смартфони ще спаднат с 30-40 млрд. долара през 2021 г., а новите източници на растеж е малко вероятно да компенсират това в следващите няколко години, обяви председателят Ерик Сю, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че фирмата „свиква с американските санкции“, наложени ѝ през 2019 г., новите ѝ свързани с 5G бизнес начинания не могат да компенсират загубата на бизнеса с телефони, твърди Сю, който е ротационен председател на компанията тази година.

Предходният американски президент Доналд Тръмп постави Huawei в черния търговски списък на САЩ през 2019 г. и така ѝ попречи да получава достъп до американски технологии. По този начин беше засегната способността на компанията да проектира собствени чипове и да получава компоненти от външни доставчици.

Санкциите засегнаха изключително тежко бизнеса със смартфони на Huawei.

За кратко тя беше най-големият производител на смартфони в света, но след това Huawei отпадна от топ пет на китайските топ производители през второто тримесечие на тази година – за първи път от повече от седем години, сочат данни на Canalys.

По думите на Сю смартфоните все пак са донесли приходи от около 50 млрд. долара на компанията миналата година. Huawei отчете най-големия спад на приходите си до този момент за първото полугодие на 2021 г., като обяви, че е генерирала 320,4 млрд. юана (49,57 млрд. долара).

Сю твърди, че „голямата му надежда“ за компанията е все още да съществува след пет до десет години.

Усилията на Китай да развие собствена индустрия за чипове показват „доста окуражаващи резултати“, коментира Сю, но справянето с предизвикателствата пред веригата на доставките на Huawei ще отнеме повече време.

Нови области на растеж

Администрацията на Джо Байдън не показа особено желание да намали натиска върху Huawei досега. В четвъртък американският търговски секретар Джина Раймондо коментира пред Ройтерс, че ще предприеме допълнителни мерки срещу компанията, ако е необходимо.

Huawei обаче търси нови области на растеж, като 5G и базирани на изкуствен интелект инфраструктурни обновявания на летища и мини. Китай ще бъде световен лидер в прилагането на 5G технологията през следващите няколко години, твърди Сю.

Освен това компанията разглежда възможностите за инвестиции в области, които нямат нищо общо с веригата на доставки на чипове, допълва той.

През август Ройтерс писа, че китайската Комисия за надзор и администриране на държавните активи (SASAC), която съблюдава подкрепяните от правителството местни компании, е поискала от контролирани от общини фирми да мигрират данните от частни оператори към държавни облачни системи до следващата година.

На въпрос как създаването на държавен облак в Китай и плановете на SASAC ще повлияят на Huawei, Сю коментира, че Huawei проучва позицията си като потенциален доставчик на услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още