IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво още губят Франция и Австралия след проваления договор за подводниците?

Договорът беше възможност Австралия да диверсифицира партньорствата си отвъд традиционните съюзници САЩ и Великобритания, но връзките с Франция са застрашени

13:10 | 26.09.21 г. 1
<p>
	Австралийският премиер Скот Морисън.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Австралийският премиер Скот Морисън. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският дипломатически език може да бъде коварен. Когато Канбера обяви внезапната промяна на външната си политика и едностранното си решение да се оттегли от договора си с френската компания за изграждане на подводници Naval Group, френските министри на външните работи и на отбраната публикуваха много кратка декларация, за да „отбележат“ „достойното за съжаление решение“, пише френският вестник La Tribune.

Но не се подлъгвайте от префинения дипломатически език. Париж е бесен и ще има последици за Австралия.
Френските медии бяха значително по-малко сдържани в реакциите си, използвайки думи като „удар с нож“ „удар с нож в гърба“ и „предателство“.

Не всичко е въпрос на пари. Франция е третият по големина доставчик на отбранителни системи в света. Оскърблението се дължи по-скоро на начина, по който Канбера обяви решението си – чрез медиите.

Оставени в невдение за внезапната промяна на мнението на Австралия, Франция и ЕС предприемат радикално преосмисляне на дипломатическата и военната си доктрина в Идо-Тихоокеанския регион в много кратък срок.

Можем да очакваме четири значими последици от отмяната на договора на стойност 90 млрд. австралийски долара (40 млрд. щатски долара) за доставка на подводници от Франция.

Възможни икономически ответни мерки от ЕС

След Brexit Великобритания и Австралия предоговарят споразуменията си за свободна търговия с ЕС. Няма съмнение, че ще се стигне до някакъв вид икономически ответни мерки както за Великобритания, така и за Австралия чрез директивите на ЕС.

След скорошното оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел френският президент Еманюел Макрон ще поеме централната роля в преговорите по споразуменията за свободна търговия, а това означава, че достъпът на Австралия до Европа и нейните пазари може да бъде блокиран през следващите десетилетия.

Например, Франция трябваше да улесни споразумението между Австралия и ЕС за минните ресурси. Тази подкрепа вероятно ще бъде оттеглена.

Френският парламент може също да откаже да ратифицира споразумението за свободна търговия с Австралия, след като то бъде официализирано. Един от основните френски либерални политици, Рено Мюзюлие, призовава ЕС да прекрати изцяло преговорите с Австралия.

Загуба на обучение и усъвършенстване в областта на отбраната

Цялата високотехнологична екосистема, изградена около Naval Group в Австралия, по-конкретно в Южна Австралия, ще изчезне.

Последиците от това решение ще са значими. В основата на договора с Франция беше използването и обучаването на австралийски военни, които след време да поемат пълния контрол върху флотилията от подводници.

Ставаше дума за австралийска самодостатъчност и национален суверенитет. Сега многобройните австралийци, обучени във Франция в рамките на „бъдещата подводна програма“, вероятно няма да завършат програмите си за обмен и обучение.

Освен това някои френски подизпълнители на Naval Group в областта на киберсигурността, телекомуникациите и космическата индустрия също може да напуснат Австралия или да намалят дейностите си, като по този начин сложат край на всякакъв трансфер на технологии и повишаване на компетентността на австралийците.

Бившият премиер Пол Гийтинг отбеляза, че новото споразумение за ядрени подводници със САЩ и Великобритания ще донесе нова драматична загуба на суверенитет за Австралия, защото материалната зависимост от САЩ лишава страната от всякаква свобода и избор в ангажименти, които може да прецени като отговарящи на интересите ѝ.

Южна Австралия ще изгуби други инвестиции

Много последици ще бъдат усетени и отвъд сектора на отбраната.

От 2016 г. насам правителството на Южна Австралия се възползва от споразумението за подводниците, за да привлече някои големи френски компании в щата и да създаде Бюро за френската стратегия за ускоряване на създаването на френско-австралийски компании.

Освен това Южна Австралия установи сестрински отношения с френската област Бретан, които доведоха до културен и образователен обмен. Премиерът на Южна Австралия Стивън Маршал се ангажира да създаде и търговско представителство в Париж за стимулиране на растежа на износа от региона за Европа.

Много от тези усилия сега се оказват напразни, тъй като Париж вероятно ще преориентира инвестициите си другаде.

Край с френската връзка?

На последно място отмяната на споразумението за подводниците ще сложи тъжен край на зараждащата се „френска връзка“ в Австралия.

Стотици френски семейства, които през последно време се установиха в Аделаида, ще бъдат принудени да се върнат във Франция. Това означава, че двуезичната образователна програма за френски и австралийски деца вероятно ще бъде прекратена.

Застрашени са и редица партньорски споразумения между трите университета в Южна Австралия и френски университети и научни институти, съсредоточени конкретно върху подкрепата за екосистемата на Naval Group в Аделаида.

Синдикален представител на Naval Group потвърди, че френски служители в Аделаида ще се върнат у дома, за да работят.

Но какво ще се случи с хилядите австралийски служители и около сто местни предприятия, които доставят резервни части за Naval Group? Новото споразумение със САЩ не гарантира, че те ще бъдат наети на работа, защото все още не е подписано подобно споразумение.

Промяната от днес за утре на австралийската стратегическа политика предизвика смут сред французите.

Споразумението за френските подводници гарантираше суверенитета, независимостта и автономията на Австралия, но Париж открива, че условният рефлекс да се опира на „големи и могъщи приятели“ (САЩ и Великобритания) е силно вкоренен в австралийската психика.

Франция предложи истински стратегически съюз с Австралия, основан на взаимно уважение и общи ценности, които щяха да засилят суверенитета на Австралия в дългосрочен план и да диверсифицират партньорствата ѝ, за да намалят зависимостта ѝ от „големите и могъщи приятели“.

Малко е вероятно френско-австралийското партньорство да бъде спасено предвид публичното унижение на Франция. Сега Австралия вероятно ще се изправи пред икономически и дипломатически ответни мерки от Франция. Моментът и начинът ще бъдат определени в подходящия момент в Париж и Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Голям цирк спретнаха всички замесени в ситуацията. Сто процента всичко е било договорено предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още