IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Кризата с чиповете може да бъде решена още през 2022 г.

Изгражданият в момента нов производствен капацитет ще помогне на автомобилната индустрия да се справи с недостига в краткосрочен план, твърди лидерът на Tesla

22:57 | 24.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Глобалният недостиг на полупроводници може да бъде преодолян през следващата година благодарение на новите фабрики за производство на чипове, които са планирани за изграждане или се намират в процес на строеж, заяви главеният изпълнителен директор на американския автомобилен концерн Tesla Inc. Илон Мъск. 

На въпрос колко дълго ще продължи кризата с доставките, Мъск отговори, че проблемът ще бъде решене в „краткосрочен план“, съобщава Ройтерс.

„Изграждат се много заводи за производство на чипове“, изтъква предприемачът по време на съвместна видео сесия със Stellantis и председателя на Ferrari Джон Елкан.

По думите н Мъск през 2022 г. ще има достатъчно производствен капацитет в глобален план, за да бъде преодолян дефицитът на полупроводници.

Елкан и Мъск се съгласиха, че е необходима подкрепа от страна на ядрената енергия, която да покрие ръста в глобалното потребление на електроенергия на фона на разрастващия се автопарк от електромобили.

„Изненадан съм от скорошното решение на някои страни да се откажат от ядрената енергия, която е безопасна“, споделя Мъск.

Той благодари на Елкан за подкрепата, която Tesla получава между 2017 и 2019 г. от Comau, звено на Fiat Chrysler Automobiles, сега част от Stellantis, за роботика. Според Мъск Comau е помогнал на Tesla в „един от най-трудните периоди“ за компанията, свързан с пазарната реализация на Model 3.

„Джон ми помогна много в този период“, признава ръководителят на Tesla, добавяйки, че компанията е била близо до фалит „половин дузина пъти“.

Изпълнителният директор на Stellantis Карлос Таварес заяви от своя страна, че групата, създадена след сливането на Fiat Chrysler и френската PSA, се очаква да постигне европейските си цели за емисиите на въглероден диоксид през тази година без помощта на кредити, закупени от Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
що бре... заводите които запълваха този деманд до миналата година, къде са ?Цунами ли ги бутна... земетресение ли имаше? ... че са нужни чак милиарди инвестиции и двугодишни планове? :) Що си мисля че не си виждал чип на живо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Ще ти ги каже, но друг път.По-нататък.Сега пече чушки за лютеницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Къде си го видял,че не се справя?Или ти очакваш да се справи за седмица?В ситуацията с процесорите пазарът действа точно като по книга:, появява се дефицит,предизвикан от неочаквана ситуация ,цените скачат и това веднага дава сигнал за допълнителни инвестиции, плановете за които вече са за стотици милиарди $ за следващите няколко години.Перфектна демонстрация за предимствата на пазарната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Кажи няколко от членовете на този комитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
julian12
преди 2 години
Както видяхме пазара не се справи. Не се справи защото няма свободен пазар, а планов комитет на глобално ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ще бъде дядя.Пазарът винаги се справя с подобни ситуации, тва да не ти е Плановият комитет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
Мъск: Кризата с чиповете може да бъде решена още през 2022 г. > Да ве! И 2026-та сме на Марс!!! Вервайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още