IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забрани сделките с криптовалута

Цената на биткойна се срина с около 6%, тази на етера – с над 10%

17:48 | 24.09.21 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайската централна банка обяви всички финансови трансакции с криптовалути за незаконни. Бизнесът във връзка с цифровите валути е „незаконна финансова дейност" и предполагаемите заподозрени може да очакват наказателни разследвания, заяви централната банка. С нейното решение не само търговията с цифрова валута, но и продажбата на цифрови активи и трансакциите с криптодеривати са забранени.

Китайското ръководство от дълго време предприема строги мерки срещу цифровите валути и предупреждава отново и отново да не се ползват. Така тя иска да даде пример за битка срещу спекулациите и прането на пари. Веднага след съобщението от Пекин цената на най-известната криптовалута биткойн се срина с повече от шест процента. Цифровата валута етер също загуби значително от стойността си с минус 10,7 процента.

Стъпката се случва в момент, в който финансовите пазари, при това не само в Азия, са все по-обезпокоени на фона на кризата със строителния предприемач Evergrande, над когото е надвиснал фалит.

През последните години търговията с биткойни и други криптовалути „разруши икономическия и финансов ред“ и „улесни прането на пари, незаконното набиране на капитал, измамите и други престъпни дейности“, заяви китайската централна банка. Това застрашава сигурността по отношение на имуществото на гражданите. Чистата търговия и „производството" на криптовалута са забранени в Китай от 2019 г.

Криптовалутите са измислени като платежно средство, което работи независимо от централните банки, така че те трудно могат да бъдат регулирани. Скептиците предупреждават за високите ценови колебания на дигиталните валути - затова те често се използват повече като обект на спекулации и инвестиции, отколкото като платежно средство, което може да доведе до големи загуби. В допълнение наскоро се случиха и грандиозни хакерски атаки срещу платформи за криптовалута.

Китай работи върху собствена интернет валута. Със сигнала от този петък правителството проправя пътя за въвеждане на пазара на криптовалута под строг контрол на партията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 4
Shadow1
преди 2 години
Добре, браво на тези хора, изброй няколко. Някои от твърденията ти са грешни, някои не са, но по всички може да се спори неограничено общо взето, от това полза нямам, мисля и ти, сигурно вече за 100тен път си пишеш доводите и без това. Затова аз не говорех специално за криптовалути в предния ми коментар. Говорех за ефектите от остаряването, те не са приятни и е нормално хората да не харесват коментара ми, това е от нещата които обичаме да отричаме до последно. Та един от ефектите на остаряването е нежеланието за промяна, трудното възприемане - вървят в комплект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Говориш глупости. Хората с житейски и инвестиционен опит вече са се сблъсквали с всякакви измами и пирамиди. Тия хора не се лъжат лесно, както и младите, които са финансово грамотни. По пирамидите кълват неграмотни и всякакви баламурници, разбира се има и спекуланти, които добре знаят, че е къща от карти, но здраво щавят баламурниците, докато къщата не падне. И всеки финансово грамотен човек, който види нещо, което не произвежда НИЩО, нито генерира доход и печалба, нито прави нещо значимо за обществото - че това е пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 7
Shadow1
преди 2 години
Ако можеше да се види възрастта на криптокритиците дори само тук, един мисля няма да има под 35г., а средно 45-50г ще са. ЕГНто им е проблема с криптовалутите. Със остаряването хората започват да отхвърлят промените, това засяга почти всички промени и така те се поставят в лоша ситуация, вредят си сами понеже светът не обича статичността, винаги се променя във всяко птношение. Затова и всяко ново поколение е наричано по-лошо от предното откакто има хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кухия си ти, а криптото е пирамида от най-чист вид! Нищо не произвежда, не генерира доход и печалба, а цената му зависи единствено от новозарибените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
julian12
преди 2 години
Кух, криптото не е пирамида. Това показва за пореден път колко се ограничен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
stiano
преди 2 години
Криптовалутите са обречени.Никой не ги регулира никой не ги полза за покупки на стока освен за спекулация.... Много яко надут балон.Бъдището им е ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
чакай да ти задам по лесни въпроси:1. колко битконя си изкопал?2. колко гигабайта заема портфейла ти на личния ти компютър.3. Колко киловата струва един биткоин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
предричаме, защото е неизбежно... всяка пирамида рано или късно пада! Това което обаче не го бяхме предвидили беше че печатницата ще работи толкова дълго... ето за това се получи така! А ти знаеш ли ква пара се направи? никаква!!! квато един е направил, друг е загубил....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
scott
преди 2 години
да, ама четох някъде, че когато доктор ружа обявила "уан койн" в Китай - набрала 300 милиона дълъръ за седмица. Това суринам определено не го може. Ако почнат и разстрели по стадиони за търковия с биткойн.......ше стане интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Цццц, сега ред сълзи, ред coполи и заклинания за смърт или поне за чума от правоверните шиткойнджии. Нищо, в Суринам ли беше, там нали много го харесват шиткойна местните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още