IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Борис Джонсън се нуждае отчаяно от някакъв външнотърговски успех?

Обединеното кралство не представлява никакъв сериозен проблем за външната търговия на САЩ, твърди експерт

22:39 | 24.09.21 г. 1
Защо Борис Джонсън се нуждае отчаяно от някакъв външнотърговски успех?

Борис Джонсън се нуждае отчаяно от някакъв външнополитически и външнотърговски успех. Причината е, че един от основните аргументи в полза на Brexit бе свободната външнотърговска политика, която Обединеното кралство ще може да води. Сега премиерът на Великобритания трябва да демонстрира успехите на тази стратегия. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в катедра "Международни икономическо отношения и Бизнес" в УНСС.

“До сега Обединеното кралство има около 70 споразумения, но те продължават досегашния режим, който датира от влизането им в Европейския съюз. Нови и независими споразумения Великобритания има само с Япония и Австралия”, обясни гостът. 

Проф. Хаджиниколов заяви, че статистиката за вноса и износа на САЩ сочи, че износът към Обединеното кралство е 70 млрд. долара годишно. В съпоставка износът на Америка към Германия също е в този диапазон, но вноса от там е огромен. Това означава, че Великобритания и по-скоро търговията с нея не е от такова значение за Байдън, уточни Хаджиниколов.

“За Съединените щати е най-важно да регулират нещата с Германия и Европейския съюз, за да има възможност да разширят износа там и да намалят големия си дефицит, който през 2019 г. бе 230 млрд. долара”, обясни гостът.

Международният експерт посочи, че Обединеното кралство не представлява никакъв сериозен проблем за външната търговия на САЩ и Байдън няма причина да предприема някакви срочни действия.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Защо Борис Джонсън се нуждае отчаяно от някакъв външнотърговски успех? > Груба грешка - по магазините е намаляла кльопачката. Има нужда от тираджии, ай армията ще помогне и много бaлъцци да колекционират хартийки с лика на кралицата! Още повече и газчица някой да пусне, що янките си гледат печалбата от външната търговия, за колонизатора им е през хеликоптера (с парите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още