IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: Не получихме отговори на някои въпроси към главния прокурор

Безнаказаност за корупцията, лошо управление и неравенство, установи мониторинговата група към ЕП

22:01 | 24.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Не получихме отговори на въпросите си към главния прокурор. Това обявиха евродепутатите от мониторинговата група към в Комисията за граждански права и свободи в Европарламента.

В продължение на два дни у нас делегацията от евродепутати и експерти от Европейския парламент в България имаше за цел да проучи ситуацията с върховенството на закона в страната.

Безнаказаност за корупцията, лошо управление и неравенство, установиха евродепутатите.

„Установихме огромни проблеми и също толкова огромно желание у определени хора те да бъдат решени", заяви в края на визитата си председателят на мониторинговата група София ин'т Велд“, евродепутат от групата на Възобнови в ЕП, цитирана от БНР. 

На въпрос за какво са си говорили с главния прокурор Иван Гешев, тя отговори: „Липса на разследваща журналистика, на прозрачност в собствеността на медиите и заплахи към журналисти бяха основните проблеми, очертани от мониторинговата група“.

"Тенденцията е ясна: преди години България беше на 34-то място, а сега е на 112-то. Ако добавим всичко, което виждаме и чуваме, да - има повод за опасения".

„Повечето ни въпроси бяха свързани с очевидната инерция или бездействие, липсата на разследване и обвинения и по-точно по случая с прословутите снимки на бившия премиер. И отговорът на главния прокурор беше, че не знае докъде е стигнало разследването. Това е случай от много висок обществен интерес, очаква се главният прокурор да е наясно с него. Дали е наясно или просто отрича, не знам. Излязохме от тази среща, мислейки си, че не ни бяха дадени отговори на всичките въпроси“, посочи евродепутатът.

Монополът върху започването и прекратяването на разследвания и безотчетността на главния прокурор са голям проблем за България не отскоро и тази тема е била обсъдена с Иван Гешев.

Полицейско насилие в контекста на демонстрации срещу корупция и лошо управление само  подчертава нуждата от реформи, заяви още София ин'т Велд.

Върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност е обсъдил главният прокурор с намиращите се на посещение у нас евродепутати, съобщи самият Иван Гешев в Twitter, добавяйки: „Решени сме да продължим сътрудничеството си“.

Функционирането на прокуратурата и  правомощията на главния прокурор в българската съдебна система, както и разследванията по дела с висок обществен и медиен интерес, също са  били част от темите на срещата.

От държавното обвинение са уверили евродепутатите в готовността си за продължаване на двустранния диалог и за предоставяне допълнителна информация по въпросите,  свързани с правовия ред в България.

По време на двудневната си визита членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и главния прокурор Иван Гешев. Освен с висши държавни и правителствени служители те се срещнаха и с различни граждански организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още