IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ал. Новак: Климатът не трябва да е аргумент за конкуренцията на енергийния пазар

Русия е надежден доставчик, смята руският вицепремиер, въпреки обвиненията, че "Газпром" не прави нищо за да ограничи ръста на цената на газа

21:56 | 24.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Александър Новак. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Александър Новак. Снимка: Bloomberg LP

Въпросите за климатичните промени не трябва да бъдат аргумент при конкуренцията на енергийните пазари, смята руският вицепремиер Александър Новак, който беше и министър на енергетиката в руския кабинет. Той направи това заявление пред панела, обсъждащ въпросите на енергетиката на Генералната асамблея на ООН, която се провежда в Ню Йорк, пише Ройтерс.

Потреблението на електроенергия в световен мащаб расте и всеки пети човек няма гарантиран достъп до електроенергия. Към 2040 година потреблението ще се повиши с 1,5 пъти, коментира още той, цитиран от ТАСС.

Александър Новак беше категоричен, че Русия е надежден енергиен доставчик, макар че "Газпром" получава обвинения, че не върши достатъчно, за да предотврати ръста на цената на природния газ в Европа. Газовият гигант обаче е категоричен, че изпълнява своите ангажименти към своите клиенти.

Цената на природния газ в Европа се повиши с 250% от началото на годината и причината за това се сочат полупразните газови хранилища в Европа, както и липсата на достатъчно доставки на суровина.

Русия е поела доброволен ангажимент да премахне енергийната бедност и да обезпечи потребителите от всички страни с енергия на достъпни цени, коментира още Новак пред ООН. За него основната задача е да бъде намерена синергия между енергийната безопасност, доставките на енергия и климатичните задачи.

По думите на руския вицепремиер достъпът до електроенергия в Русия е напълно гарантиран. 87% от електроенергията е произведена без емисии или с нискоемисионно производство -  ядрени централи, газови централи и възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още