IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подложените на американски санкции Иран и Венецуела сключиха петролна сделка

Тя предвижда Венецуела да изнася тежък суров петрол за Иран в замяна на ирански кондензат

16:04 | 25.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Венецуела договори ключово суапово споразумение за обмен на тежкия си петрол срещу ирански кондензат, който може да използва, за да подобри качеството на петрола си, като първите доставки са дошли тази седмица, съобщават петима запознати със сделката източници, цитирани от Ройтерс.

В момент, когато южноамериканската страна опитва да повиши намаляващия си износ на петрол на фона на американските санкции, сделката между държавните компании Петролеос де Венесуела (PDVSA) и Националната иранска петролна компания (NIOC) задълбочава сътрудничеството между двете вражески на Вашингтон страни.

Един от източниците казва, че в първият етап от суаповото споразумение трябва да е със срок от шест месеца, но той може да бъде удължен.

Петролните министерства на Венецуела и Иран и държавните PDVSA и NIOC са отказали коментар за сделката.

Тя може да е нарушение на американските санкции и от двете страни, става ясно от имейл на американското финансово министерство до Ройтерс, в който се посочват заповеди на американското правителство за установяване на наказателни мерки.

Американската програма за санкции не само забранява на американците да правят бизнес с петролните сектори на Иран и Венецуела, но и заплашва с налагането на „вторични санкции“ на всеки неамерикански гражданин или компания, които извършват сделки с петролните компании на някоя от двете страни.

Вторичните санкции може да влекат редица наказания, включително спиране на достъпа до американската финансова система, глоби или замразяване на активи в САЩ.

Всяка „сделка с NIOC от неамерикански граждани обикновено е обект на вторични санкции“, съобщи министерството на финансите в отговор на въпрос за сделката. То също така допълни, че „си запазва правомощията да наложи санкции на всеки човек, който е решен да оперира в петролния сектор на венецуелската икономика“, но не отговори конкретно дали настоящата сделка е нарушение на санкциите.

Във Вашингтон запознат източник съобщи, че суаповото споразумение между Венецуела и Иран е наблюдавано през последните месеци от американските държавни ръководители като вероятно нарушаване на санкциите и те искат да видят колко далеч ще стигне в практически изражения.

Американските представители са притеснени, че иранските доставки може да осигурят на президента Николас Мадуро нова финансова спасителна линия, докато води преговори с венецуелската опозиция преди изборите, казват източниците.

Санкциите върху двете страни намалиха приходите им от продажби през последните години. На среща в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда външните министри на Венецуела и Иран обявиха публично ангажимента си за по-силна двустранна търговия въпреки американските опити за блокирането ѝ.

Затягането на санкциите от Тръмп миналата година доведе до спад с 38% на износа на петрол от Венецуела, който е гръбнакът на икономиката ѝ. Той достигна най-ниското си ниво от 77 години насам и оряза средствата за внос на гориво, задълбочавайки недостига на бензин в страната с около 30 млн. души население.

Суаповото споразумение ще осигури на PDVSA стабилни доставки на кондензат, който е необходим за разреждането на тежкия петрол от пояса на Ориноко – най-голямата добивна област в страната, съобщават запознатите източници.
В замяна Иран ще получи доставки на венецуелски тежък петрол, който може да продава в Азия, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото нямат разрешение да говорят публично.

От миналата година PDVSA е внесла два пъти ирански кондензат при еднократни суапови сделки, за да отговори на конкретни нужди от разредители, и също така е разменила венецуелско самолетно гориво за ирански бензин.

Новият договор ще помогне на PDVSA да си осигури източник на разредители, като стабилизира износа на суров петрол от Ориноко и в същото време позволи рафинирането във Венецуела на собствения си по-лек петрол за производство на силно необходимото гориво за автомобилите, казват трима от източниците.

Първият товар от 1,9 млн. барела венецуелски тежък суров петрол въз основа на новото суапово споразумение е отплавал по-рано тази седмица от пристанище Хосе на PDVSA, превозван от танкера Felicity, който е собственост и е опериран от National Iranian Tanker, съобщават тримата източници и услугата за наблюдение TankerTrackers.com.

Доставката на венецуелски суров петрол е частично плащане за товар от 2 млн. барела ирански кондензат, който пристигнал във Венецуела в четвъртък, казват тримата източници.

PDVSA планира да смесва ирански кондензат с тежък суров петрол за производството на разреден суров петрол, степен, която е изисквана от азиатските рафинерии, за които компанията не успяваше да изнася от края на 2019 г., когато доставчиците спряха товарите на разредители заради санкциите, допълват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още