IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силите в Германия са изравнени - първите партии са с почти равен резултат във вота

Минимална преднина имат социалдемократите, сочат предварителните резултати, но вероятно предстоят дълги преговори за съставяне на кабинет

20:39 | 26.09.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz, Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz, Bloomberg

Социалдемократите и християндемократическият блок на Ангела Меркел, които управляват сега в голяма коалиция, водят с почти равен резултат от 25 процента на произведените днес (26 септември) парламентарни избори в Германия. Това показват данни от екзит пол, публикувани след края на изборния ден в 18 ч. (19 ч. българско време), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Трети в анкетата, направена по поръчка на телевизия ARD, са "Зелените" с 15 на сто.

Четвърти и пети с по около 11 процента са либералната Свободна демократическа партия (FDP) и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD). Шестата формация, която вероятно ще влезе в новия състав на Бундестага, долната камара на германския парламент, е крайнолявата партия "Левите" с около 5 на сто.

Bloomberg допълва, че социалдемократите изпреварват минимално християндемократите и резултатите са 25,6% на 24,4%. Това дава първи мандат за съставяне на правителство на Олаф Шулц. Армин Лашет не признава поражение и обяви пред своите поддръжници, че ще направи всичко необходимо, за да състави правителство.

Това е най-слабият резултат след Втората световна война на Християндемократическия съюз (ХДС) на оттеглящата се след 16 години на поста канцлер Ангела Меркел и традиционният съюзник от Бавария - Християнсоциалния съюз (ХСС).

Според друго проучване екзит пол - направено по поръчка на телевизия ZDF - Германската социалдемократическа партия е първа с 26 на сто - с два процента пред блока ХДС/ХСС, допълва Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че сега вниманието на двете най-големи германски политически сили ще се пренасочи към неформалните дискусии с други партии, най-вероятно със Зелените и FDP, които ще бъдат последвани от официални преговори за коалиция.

Прогнозните резултати до голяма степен са в унисон с предварителните очаквания за необходимост от трипартийна коалиция.

Прогнозите на анализаторите на фона на изравнените сили са за дълги преговори за съставяне на кабинет, а според законодателството на Германия канцлерът ще управлява докато новите министри положат клетва в Бундестага. През 2017 година преговорите за съставянето на сегашната управленска коалиция отнеха 171 дни, припомня Bloomberg. 

Така Меркел може да подобри рекорда за най-дългоуправляващ канцлер в следвоенна Германия. През декември, ако е на власт, тя ще задмине Хелмут Кол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
ert
преди 2 години
При демокрацията е така, важно е кой разпределя порциите, както е казал колегата, а преди него един друг наш политик. Ако няма какво да се разпределя, тогава се печата, че да има. Иначе няма как да се крепи управлението при демокрацията, ако нещо не се разпределя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Като гледаме какво става с демокрациите... деградацията и на всички нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
potten
преди 2 години
Мног тесногръдо и ограничено разглеждате въпроса. Важното е евроуправленско ниво какво става, кой ще управлява ЕС и съответно ще разпределя порциите, големите порции. Досега дълги години беше ЕНП, сега обаче това не е сигурно. Нали се сещате, че без порциите от ЕС разпределени през ЕНП, то нейните ЕНП партии на национално ниво ще станат по-слаби? Без порции трудно се крепи власт, защото на по-ниските нива искат нещо насреща за работата си. Долу-горе както беше ГЕРБ, докато имаше какво да се разпределя надолу беше ОК, като няма започва деградация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Различни статии ли четем? Тук пише, че това са най-слабите резултати на ХДС. Ако не направят коалиция, ги чака нашият вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
korn
преди 2 години
Всички играят, накрая Меркел печели хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още