IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън такъв, какъвто Европа не очакваше да види

САЩ се насочват към малки, регионални съюзи, които подкрепят интересите им, и загърбват Европа

16:08 | 27.09.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sarah Silbiger, Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger, Bloomberg

Когато Джо Байдън спечели изборите в САЩ, много европейски лидери си отдъхнаха. За тях той беше тихото, хладнокръвно хлапе, което гони буйния побойник от детската площадка, пише европейското издание Politico.

Това беше американският президент, който Европа очакваше - те познаваха Байдън от посещенията му в Европа, а и той беше редовен участник в конференцията за сигурност, която се провежда ежегодно в Мюнхен. На последното си участие той беше категоричен: "Америка се завръща", но тогава европейците не мислеха, че има предвид подхода на арогантно изключване, който имаше неговият предшественик Доналд Тръмп по отношение на ЕС и НАТО.

В края на миналата седмица обаче Байдън се показа в светлина, в която европейските лидери не очакваха. След края на конференцията на ООН американският президент събра представителите на Австралия, Индия и Япония в Белия дом - ясен сигнал, че САЩ се обръща към Азия и няма да обръща такова внимание на досегашните си основни съюзници Берлин, Париж и Брюксел.

Според Politico тази среща на новата четворка в Белия дом показва, че Джо Байдън започва да се фокусира върху малки, регионални съюзи, воден от интересите на САЩ.

След разговорите лидерите на тези страни излязоха с декларация, в която посочиха, че срещата е била "възможност за смяна на фокуса към самите страни и към Индо-Тихоокеанския регион". Ако четем между редовете, това означава, че усилията на ЕС към региона не остават незабелязани, но страните леко "се разфокусират" спрямо Европа.

"Четворката" има доста сходни мнения по отношение на Китай в сферата на технологиите, към които Вашингтон безуспешно опитва да приобщи и ЕС. Индия например забрани китайските приложения TikTok, WeChat и други, а Австралия и Япония от години натискат срещу Huawei и други китайски гиганти.

Новите съюзници изготвиха и план за създаване на глобална верига за технологични доставки, в която да участват съмишленици, без Китай разбира се. ЕС се противопоставя на тази антикитайска стратегия, опасявайки се, че ще наруши икономическите си отношения с Пекин заради съперничеството между САЩ и Китай в областта на технологиите.

За Европа тези нови съюзи с Азия и Тихоокеанския регион са изненадващи. Първата стъпка беше отказът на Австралия да закупи договорени вече подводници от Франция. Върховният представител по външните въпроси на ЕС Жозеп Борел не пропусна да спомене този факт.

"Преди да дойда тук (Общото събрание на ООН се провежда в Ню Йорк - б.р.) представих Индо-Тихоокеанската стратегия на ЕС, а в същия ден и даже в същия час САЩ, Австралия и Великобритания представиха своя отбранителен алианс в същия регион. Не става въпрос само за сделката с подводниците. Това ще има широко отражение върху нашите връзки със САЩ", предупреди Борел.

Той отбеляза още липсата на комуникация между близки партньори, която "създава истински трудности" и допълни, че това не е добър пример за координация между съюзници, "не е добре за Запада".

Европа определено е засегната от действията на Джо Байдън и това личи и от коментари на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Ню Йорк преди началото на срещата на ООН. Той обвини Байдън в липсата на лоялност и на прозрачност в действията му. А пред ООН Мишел заяви: "Силните съюзници правят силни съюзи, подкрепени от прозрачност и лоялност".

Шарл Мишел коментира още по време на Общото събрание на ООН, че ЕС и неговите членове са една от водещите икономически сили в света. "Имаме ценности, които да насърчаваме, да защитаваме гражданите и интересите си", обясни той и допълни, че общността работи за своята независимост, включително и в областите сигурност и отбрана.

Доколко това е възможно обаче се питат много европейски лидери. Според тях общността не може да се защити сама, особено срещу военната сила на Русия, без помощта на САЩ. Самият ЕС изглеждаше много разединен в ООН и всеки лидер коментираше своите проблеми. Малко от тях споменаха Индо-Тихоокеанската стратегия на общността, а Кириакос Мицотакис не пропусна момента да се оплаче от провокациите на Турция в Средиземно море. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел пък призова за световен мир.

Европейски дипломати посочват, че новите съюзи на САЩ и префокусирането на Байдън в Китай може би са опит на Вашингтон да изчисти реномето си, разклатено след хаотичното напускане на Афганистан. За Белия дом е повече от нормално да се обърне към своите традиционни англоговорящи съюзници - Австралия, Канада, Нова Зеландия и Великобритания, в търсене на изход от създалата се ситуация.

Всички коментари на Байдън за партньорството между ЕС и САЩ, наречено още "крайъгълен камък" във всичко, днес звучат кухо за много от европейците, а в заключителната си пресконференция Жозеп Борел коментира, че се чувства несигурен в новия свят.

"В миналото светът беше двуполюсен, после стана еднополюсен, а днес е многополюсен", коментира той и допълни, че колкото повече полюси, нови играчи на световната сцена, толкова по-малко са обединенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ти ела да ги питаш местните какво мислят за кликата, дето се е наместила у Брюксел и задава дневния ред на Европа ;) :lol: И за твой ужасТ си падат по Путин Та айде холан се правихте на башка европейци - по-европейци от Папата ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
абе, коняр прозз... а руските извращения що така удобно си ги изпуснал... или викаш, те са в Азия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Всеки има кофти периоди..) що си толкоз черноглед.Корсиканското слънце и там питието дето го пиеш би трбеавало да са те направили по приветлив..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Ако имаше как, щех да те пратим да питаш онея в окопите на Първата Световна или онея в бараките на Дахау, Освиенцим и Треблинка и под бомбите в Дрезден, Белград и Варшава, обсадниците в Ленинград и децата на Берлин през Втората Световна, колко добро място е за живеене Европа . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi_shum
преди 2 години
Бе остави я Европата:) от 2000 години все й копаят гроба, все някой я разсипва, а все си е тука, все си е богата, и все си е най доброто място за живеене на тая планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
Чиба бе! Виж се първо ти кво си недуразумение на природата, тогава се прави на умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Байдън си е Байдън и си е грижа на американците . . . А народите на Европа допуснаха да ги управляват пераси и *** или . . . Или приказката на живо . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Шефчетата в Брюксел прекаляват с театъра- нали това искаха всички, по малко НАТО и повече европейска армия. Добре беше, Великобритания, Австралия и Канада да са част от този проект, но нямаше как другите да се съгласят на картата да се появи такова чудовеще изведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Добре - хайде САЩ да правят комбина със затъналите до гуша в дългове и изоставащи технологически японци, с австралийците, които на практика нямат икономика освен добивната промишленост и с индианците, дето половината живеят по улиците и с*рат в Ганг, откъдето пият и вода - а ЕС да играе комбина с Китай и Русия. Аре да видим кой ще спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Само пълни ***-0ти могат да мислят, че узурпатор, измамник и крадец може да бъде почтен лидер. Очевидното му и ескалиращо дeбилcтво е отделен въпрос !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още