IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" пести 400 млн. лева на българската индустрия през 2021 година

Няма недостиг на доставки на газ за българския пазар, категоричен е директорът на газовото дружество

10:39 | 28.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки растящите цени на природния газ в Европа "Булгаргаз" успява да поддържа с около 20-25% по-ниски цени за българския пазар. Според оценката на директора на газовата компания Николай Павлов това дава ценово предимство за българската индустрия в размер на 400 млн. лева за цялата 2021 година.

В България няма недостиг на природен газ - всички заявки се изпълняват, включително и за клиенти, на които други доставчици отказват доставки, нагнетява се и газохранилището в "Чирен", отбеляза Павлов по време на открито заседание в енергийния регулатор, на което беше разгледано ценовото заявление на "Булгаргаз" за 1 октомври.

В първото си заявление от компанията поискаха цена на природния газ от 80,28 лева за мегаватчас. Това е с почти 24% по-скъпо спрямо цената, която действа от 1 септември. Това заявление вероятно ще бъде актуализирано на базата на бързите промени на газовите пазари в Европа.

Крайните изчисления газовият оператор ще внесе на 1 октомври, а Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе на закрито заседание още същия ден.

От началото на годината цената на природния газ и петрол в Европа се повишава, а тези цени са референтни за доставчиците на газ на България - "Газпром Експорт" и Азербайджан. Само за месец цената на газа се повишава с повече от 50%, поясни още директора на "Булгаргаз". Той посочи, че цената днес е 77 евро за мегаватчас, което е исторически рекорд.

Причината за този ръст на европейските борси е недостигът на суровината, породен от увеличеното търсене на фона на възстановяване на икономиката след пандемията, както и намалените количества газ, които се подават към Европа. В момента количествата не са достатъчни да се покрива текущото потребление и да се нагнетява газ в газохранилищата.

Павлов посочи, че в момента газохранилищата в Европа са запълнени до 70% от обема си, а нормалното през последните години за този период на годината е 90%. Има притеснения, че Европа няма да може да покрие потреблението през зимата.

Преди дни "Газпром" заяви, че изпълнява стриктно своите ангажименти към клиентите си, въпреки че анализатори сочат, че износът е намалял. Говорителят на Кремъл заяви в неделя (26 септември), че газовият гигант е готов да увеличи доставките си при нужда. Председателят на КЕВР Иван Иванов определи това като добър сигнал, който може да успокои пазарите.

Директорът на "Булгаргаз" обаче беше категоричен, че прогнозите на пазарните анализатори са високите цени да се задържат през есенно-зимния сезон, тоест до края на първото тримесечие на 2022 година.

Иванов коментира още, че изчерпването на находища в Северно море, както и пренасочването на доставките на втечнен американски газ към Азия също оказват влияние за недостига на газ в Европа през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
пръдлеФ пак пъpдиш :) Не е вярно, че газът от Азербайджан е два пъти по-евтин !Освен другото, крайно време е да разбереш, че газ е в м.р. , а не в женски. То цялото ти ниво на компетентност е такова де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Пропуснах да отбележа, че ако иска да пести пари на индустрията и населението, Булгаргаз трябва да внася азерска газ, която е два пъти по-евтина от руската. В момента тя се реекспортира към Италия. Защо? КОЙ ли печели от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Още една от опашатите Бойкови лъжи. Булгаргаз надвзе 1 400 000 000 лева на българската индустрия през 2021 година. Ако Толумчо(ББ) не бе променил договора за доставка на газ, булгаргаз в момента щеше да я купува на 240 $ за 1000 куб метра от русия. Това спестяване от 25% което бълнуват е поради факта, че 70% от цената договорена с газпром се определя от спота, а останалите са привързани към нефта и курса на долара. Бойко Борисов за какви ни смята, когто ни нашепва какъв спестовник е? Това че фактичеки цената се вдига 4 пъти, се омаловажава с довода че можеже и да е 5 пъти. Бойко, Бойко....вятър те вее на бяла кобила качен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още