IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гълъб Донев: Минималната заплата ще се увеличи, но няма да стигне 760 лв.

Социалният министър не изключва с компенсациите държавата да подхранва спекулата на пазара на електроенергия

11:54 | 28.09.21 г. 4
<p>
	Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Снимка: БГНЕС

Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение. Това обяви по Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

"Дали ще е 760 лв., по-малко или повече, ще видим. В момента в министерството правим разчети за различни варианти за нарастването й. От 650 на 760 лв., както иска КНСБ, е твърде голям скок, малка е вероятността тя да стане 760 лв.", каза още министърът. Той заяви, че е „за” доходите и минималната работна заплата да нарастват.

„14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината. А ръстът на инфлацията е малко над 2%. Той припомни и че пенсиите вече са увеличени (с приетите промени в КСО, бел. ред.). По думите му това нарастване надминава инфлацията.

Гълъб Донев коментира и рекордните цени на тока и парното. Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарасне до края на годината, добави министърът. 

Във връзка с очакваното увеличение на цените на електроенергията и топлоенергията от началото на годината Гълъб Донев каза, че решението ще бъде на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), но посочи, че хората ще бъдат подпомогнати с предвиденото за енергийно подпомагане. 

„Цените от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените. Хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон, са някъде около 345 хил. лица. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 хил., регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи Донев.

По отношение на цената на тока социалният министър коментира, че се предприемат мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани.

Според Гълъб Донев всички мерки, които взимат някои държави в ЕС, могат да се случат и в България, стига да има действащ парламент, който да ги гласува и приеме. Средства за това има, категоричен бе вицепремиерът. Може да се предложи да бъдат приети финансови стимули към бизнеса за подпомагане заради цената на тока.

„Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса”, обясни Донев относно мерките, които бяха съобщени от властта вчера.

На въпрос дали с подобни компенсации и помощи държавата не подпомага спекулата, Гълъб Донев отговори, че има и такива съмнения.

„Има съмнения и се водят разговори в тази посока да се ограничи спекулата, която могат да си позволяват някои големи търговци на електроенергия, така че да бъдат минимизирани тези рискове пред пазара и потребителите. Електроенергията на българския свободен пазар е тази, която се предлага от българското производство. Тя гарантира и вътрешното потребление, голяма част отива и за износ, който не може да бъде ограничен. Ще понесем санкции, ако ограничим износа. Но ако се подпомогне бизнесът, това ще помогне да бъдат намалени цените на стоките”, смята социалният министър.

„Всяка година цените нарастват, всяка година тези теми се повдигат. Важното е ние да защитим българските граждани и българския бизнес, така че те да могат да понесат тези ценови равнища на стоки и услуги, да може инфлацията да бъде под контрол. В момента тази инфлация е привнесена и отвън. България е в отворена икономика и това, което се случва отвън, се пренася и на българския пазар. Това не може да бъде овладяно от едно правителство”, категоричен бе Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Много добре знаеш че съм прав. Гледам писал си не по темата МИ - говоря с тази средна заплата (не говоря за минималната) въпреки че няма "написано, издялкано на камък" колко да е - няма да влезем никога там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Първо, че никой не е казал къде е границата за приемане и неприемане, тя може и милион може и 0 да е, след като не е написана в документ е свободно тълкувание. И второ, то по този начин много лесно се оправя бедността, не мислиш ли? Някой писач в министерството ще напише още една нула зад 660лв и готово, вече станахме първи по минимална заплата в света. Еми тогава, тогава да вземем да решим и проблемите по пътищата като изтрием нулите от километражите на колите, тогава никой няма да вдига повече от 9км/ч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
В еврозоната със средна заплата 650 евро няма да ни приемат, бъди убеден (Не гледаме софийските). Минималната не я коментирам в случая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
Стига вдигахте пенсии заплати... Кой ще изкара парите които раздавате, ние да не сме САЩ да правим каквото си искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още