IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AMD: Недостигът на чипове ще отслабне през втората половина на 2022 г.

Първото полугодие обаче ще е изпълнено с предизвикателства, твърди главният изпълнителен директор на компанията Лиса Су

13:25 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Глобалният недостиг на чипове ще отслабне през втората половина на 2022 г., заяви главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су, но предупреди, че първото полугодие вероятно ще е труден период, пише CNBC.

Производителите на чипове все още наваксват спрямо търсенето след сериозните затруднения във веригата на доставките, предизвикани от пандемията. Но заводите, които бяха планирани миналата година, вероятно ще започнат производство на чипове през следващите месеци, което ще помогне за облекчаване на недостига на компоненти за компютри и други микрочипове, твърди още Су.

„Винаги сме преминавали през цикли на възходи и падения, където търсенето е надхвърляло предлагането или обратното“, коментира тя на Code Conference в Бевърли Хилс, Калифорния. „Този път е различно“, допълни тя.

Подобренията ще бъдат постепенни с увеличаването на производствения капацитет, допълва Су. „Сега може да са нужни 18 до 24 месеца за създаването на нов завод, а в някои случаи дори по-дълго. Тези инвестиции са започнали може би преди година“, каза тя.

AMD продава предимно процесори и видео карти за персонални компютри, гейминг конзоли и сървъри. Откакто пандемията започна през 2020 г., продажбите на персонални компютри нараснаха, след като потребителите по света се насочиха към покупки на нови устройства за вкъщи, където работят или където децата им учат от дистанция.

„Пандемията издигна търсенето на ново вино“, коментира Су.

Но търсенето на чипове и компоненти за персонални компютри остана високи, дори и след отварянето на икономиките, а недостигът се пренесе в други индустрии, включително автомобилната. Това помогна цената на акциите на AMD да нарасне с повече от 120% от началото на миналата година до малко над 108 долара.

Су твърди, че AMD поддържа CHIPS Act, който се превърна в закон по-рано тази година и включва субсидии в подкрепа на производството на чипове в Съединените щати.

AMD не произвежда собствените си чипове, а вместо това възлага тази задача на други компании или заводи. Миналата година конкурентът на AMD – Intel, заяви, че ще продължи да инвестира в производството на микрочипове и ще прави полупроводници и за други компании.

Също миналата година AMD обяви, че планира да придобие Xilinx в рамките на сделка за 25 млрд. долара, но компанията все още не е получила одобренията, които са ѝ необходими, за да завърши споразумението. Су твърди, че AMD все пак очаква това да се случи до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още