IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За климата у нас се говори само във фокуса на затварящите се въглищни мощности

Да се разделим с илюзиите, че климатичните промени не ни касаят, призова вицепремиерът Атанас Пеканов

11:59 | 28.09.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Усилията на света за намаляване на ефектите от климатичните промени стават все по-амбициозни и се ускоряват. България обаче още е в началото на процеса, липсват приоритети и консенсус в обществото, а промените в климата се разглеждат само във фокуса на затварящия се енергиен комплекс "Марица Изток". Това коментираха участниците в дискусията "Пътят към СОР 26: Изборът на България", организирана от платформата Move.bg.

По време на дискусията от научните среди признаха, че планетата влиза периодично в сериозни промени, но за първи път това става с такава голяма експанзия на човешката дейност. На този етап ние не знам как ще се развиват тези процеси, предупреди доц. Косьо Стойчев от СУ "Св. Климент Охридски".

Трябва да се разделим с илюзиите, че климатичните промени не ни касаят, заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов. Той допълни, че страната ни трябва да е част от тези действия, не само защото с тях са свързани европейските средства. България не може да си позволи лукса да бъде срещу Парижкото споразумение, който могат да си позволят единствено страните с умерен климат, които на този етап не са толкова застрашени. 

Вицепремиерът призова за начало на дебати, едва след това ще дойде ред и на реформи, които да спомогнат за изпълнение на климатичните цели, но и компенсаторни механизми за осъществяването им, които ще дойдат от Фонда за справедлив преход.

Христина Пендичева от Министерството на финансите посочи няколко предизвикателства за България. Според нея страната ни още е в началото на процеса и бизнесът още трябва да се учи как да измери своя въглероден отпечатък, преди да вземе решение за цели как да ги намали. Тя отбеляза още, че според анализи на Европейската сметна палата показва, че парите от европейските фондове за зелен преход не се насочват към местата, които имат най-голяма нужда от тях - страните от Централна и Източна Европа.

Според Боряна Каменова от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за климатичните цели трябва да се гледат националните особености. Според нея България няма потенциал за възобновяеми източници, защото голяма част от територията е в НАТУРА 2000. В Европа се налагат офшорните вятърни технологии, но Черно море не е подходящо за това, а и крайбрежните зони също са защитени.

Анализ на Центъра за изследване на демокрацията преди дни обаче сочи, че страната има голям потенциал за офшорни вятърни централи и дори посочи четири зони, в които е икономически целесъобразно те да бъдат изградени.

Каменова посочи още едно голямо предизвикателство за България - фокусът върху автомобилния транспорт и пренебрегване на другите видове транспорт, които са с много по-нисък въглероден отпечатък.

България е бедна на природни ресурси, включително и на води, и климатичните промени ще се усетят много силно - засушаването застрашава селското стопанство, под заплаха са и други индустрии, предупреди и Веселина Кавръкова от Световния фонд за природата (WWF). Тя припомни, че опазването на екосистемите помага за изпълнението на климатичните цели. Горите и другите екосистеми например поглъщат голяма част от въглеродните емисии. България има добър резерв от вековни гори и те могат да бъдат съюзник и много да помогнат за изпълнението на целите.

Темата за климатичните промени в България обаче се коментира единствено във връзка със социалния ефект от затварянето на Маришкия басейн, отбеляза Саша Безуханова, която е един от основателите на платформата Move.bg. Тя посочи, че действията на всички са важни и вече има успехи - само преди дни още седем държави са се съгласили да спрат изграждането на нови въглищни централи.

Турският президент Реджеп Тайп Ердоган също е поискал от парламента да ратифицира Парижкото споразумение, а усилията за декарбонизация се засилват. В много държави по света се увеличава и гражданския натиск за намиране на решение на климатичните промени.

Постигнато е много, но то не е достатъчно, коментира обаче Дейвид Моран, който е регионален посланик на COP 26. Според него има още много предизвикателства за намалението на въглеродните емисии, а времето напредва. Експертът посочи, че енергийният преход е възможен, когато е социално и икономически подкрепен. През следващите 10 години Великобритания например планира създаването на 2 млн. "зелени" работни места.

Великобритания е готова да помогне на България за зеления преход, споделяйки опит за решаването на социални и икономически предизвикателства, както и да покаже ползите, които носи зелената икономика.

Посланикът на Великобритания в България Роб Диксън отбеляза, че позеленяването на икономиката действително носи ползи. Според него "в последните години" емисиите въглероден диоксид на Великобритания намаляват с 50%, а икономиката се разширява със 75%. Италианският посланик Джозепина Дзара пък призова за действия за климата на големите държави, които още се колебаят или имат планове за намаляване на емисиите, но без ясни цели.

Дзара беше категорична, че възстановяването на здравето на икономиката трябва да върви заедно с възстановяването на здравето на планетата и на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
старшинка... пак си махмурлия от двуседмичния запой... ква криза, кви 5 лева... ток ли нямаш? вода ли нямаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
текущата и вероятно изостряща се енергийна криза ще им измете от главите зелената религия. инфлация, празни рафтове и край на бомбастичните глупости. въглища, вода и атом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
koсматата сопа за тебе ... орално .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хах ... и да добавя , една от най-развитите космически програми в света по въпросите за климата и метеорологията е на ЕКА . ние там не участваме , само си сътрудничим , не сме пълноправен член и нямаме достъп до основните технологически изследвания ... израел , турция и украйна не са членове на ЕС , но участват щото смятат , че е важно за климатът и прогнозите (които пък са важни за ВЕИ индустрията , но това е лирическо отклонение) за техните държави ... първи по русофилство , последни в ЕС за всичко значимо за хората , няма връзка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
пхаха ... у нас те първа започва дебат ... :))) ... да бъде или да не бъде ... :))) ... всички около нас дупчат за геотермална енергия и експлоатират кладенци , ние не . няма ресурси ... ?! турците имат геотермална програма повече от 30 години , управляват повече от 30 геотермални централи по света и у тях ... у нас слънце нема , държава с повече от 200 слънчеви дни в годината , български фирми за инсталиране на фотоволтаици бачкат из целият балкански полуостров , но у нас не пече ... хаха , албанците строят и интегрират фотоволтаични паркове на пазарен принцип , ние не . няма ресурси ... ?! а па за вятъра да не говорим . тихо , муха да бръмне се чува . турците се сцепиха от заводи за оборудване за вятърни паркове - десети в света . хем изнасят в 44 държави хем за техните паркове ползват , а те са над 180 , и ще строят още толкова ... румънците имат 9 мащабни вятърни парка , строят още 10 , имат подготвени още 35 за стартиране на процедури ... за водород и електрификация на транспорта да не отварям дума ... първи по русофилство , последни по ваксинация и ВЕИ ... няма корелация , да не вземе некой да направи връзка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
разделяй се ти, смотaн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
ще променим нещо*, не си събрах мисълта правилно. Няма как само Европа да прави разни "шпагати", докато на другите не им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
mrynmryn
преди 2 години
Аз само не разбрах, кога ще се разделим с илюзиите, че ако ще цяла Европа да мине на фотосинтеза, няма да има голямо значение, когато останалият свят продължава да ползва и развива същите технологии. По-скоро да се насочат към опазване на заобикалящата ни среда - реки, въздух, вместо над нещо толкова глобално, като климата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
power grid
преди 2 години
Ми то няма човек който да не иска чиста планета и чиста енергия ама никой не иска да си промени начина на живот,Всички искат удобства и много свободно време.Истината е че на тоя етап не можем да си позволим чиста енерия....Говорят за пазар на ток ами това не е пазар.Не може на едни да даваш преференции а на други по политически причини да налагаш квоти за парникови газове чиято цена се определя в зависимост от интересите на няколко играча...Гледам как всички се фърчат да назоват истината а тя е че на политиците не им пука нито за нас нито за климата....познаваме се добре така че да ми излизат с тоя номер...Като видя политик или зелен който ходи пеш работи земята с ралото и се топли от Слънцето тогава ще се замисля...Никой в България не смее публично да назове главният виновник за високите цени на тока а това несъмнено е глупавата политка на ЕС.Целта не е климата а да се унищожи нашата икономика...Помнете ми думата че тая работа с Мариците ще доведе до Революция или няма да спазваме европейските простотии или ще излезем от ЕС....И няма да сме само ние.Германците подпалиха две световни войни и загубиха ще загубят и сега и повече никой няма да чува за държава Германия...Историята е велик учител ама взелите се за изключителни непогрешими и неповторими си търсят белята.И ще я намерят въпрос на 20 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още