IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Газът е една от малкото алтернативи за Маришкия басейн

Липсват ни задълбочени анализи за бъдещето на енергийния сектор, което пречи на вземането на правилните решения, смята вицепремиерът

14:02 | 28.09.21 г. 15
<p>
	<em>Атанас Пеканов в 46-то Народно събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Атанас Пеканов в 46-то Народно събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Природният газ е една от малкото алтернативи за Маришкия басейн, коментира вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов по време на дискусията "Пътят към COP 26: Изборът на България", организирана от платформата Move.bg. Той беше категоричен, че въглищната енергия ще става все по-скъпа заради въглеродните квоти и политиката за опазване на околната среда.

Според вицепремиера газът може да донесе баланс за енергийната система. Много държави го приемат за преходно гориво, защото то може бързо да замести въглищните мощности и да покрие несигурността в доставките на възобновяемите енергийни източници.

Според Боряна Каменова от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче замяната на въглища с природен газ е закъсняло решение и трябва да бъдат търсени други алтернативи. Тя отбеляза, че природният газ също отделя въглероден диоксид с изгарянето си и на производството също ще бъде засегнато от скъпите квоти за парникови газове.

Пеканов беше категоричен, че трябва да бъде съвсем ясно за какъв период от време ще се използва природният газ, но в момента няма никакви разчети. Страната ни е заявила пред Европейската комисия, че ще намали емисиите, но няма никаква визия как ще стане това.

Вицепремиерът даде за пример Чехия, където през 2018 година е създадена специална комисия, която изготвя три плана за постигане на въглеродна неутралност. На базата на препоръките и анализите парламентът е приел дата за отказ от въглищата 2038 година, отбеляза той.

У нас няма задълбочени анализи и това затруднява взимането на правилните решения. Пеканов критикува закриването на Агенцията за макроикономически анализи от бившия министър на финансите Симеон Дянков. Затова и едно от предложенията в Плана за възстановяване е създаване на подобна институция.

Служебното правителство разработва стратегия за развитието на въглищните региони до 2027 година, за да може страната да подаде Плана за възстановяване. Като цяло планът е готов, с изключение на изчистването на въпросите, свързани с енергетиката. Към момента само България и Нидерландия не са подали заявката си за парите за възстановяване, които ЕС отпуска на своите членове.

Пеканов допълни, че 2027 година е крайният срок за използване на европейските средства по тази схема и затова се съсредоточаваме до тази дата, но е нужна дългосрочна стратегия с конкретни мерки, стъпки и дати.

По време на дискусията не беше посочено каква е най-подходящата технология, която може да замести въглищния комплекс. Според доц. Косьо Стойчев от СУ "Св. Климент Охридски" бизнесът сам ще намери най-подходящата и икономически обоснована технология.

Боряна Каменова отчете, че голяма част от територията на страната ни е защитена от НАТУРА 2000 и това затруднява изграждането на нови ВЕИ, но пък добро решение е изграждането на покривни инсталации. Тя препоръча изграждането на карта, в която да се посочат най-подходящите места за изграждане на възобновяеми източници - вятър, слънчеви панели и т.н. "Не бива да се работи на парче, а по-цялостно да се гледа на нещата", допълни още експертът.

Енергетиката е важна за постигането на успеха, защото предстои електрификацията на много сектори - електромобилите, отопление с ток и други, припомни Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures. Според него през последните 20 години управляващите са неглижирали световните тенденции в развитието на сектора и затова и сега решенията са толкова трудни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
ТЕЦ Варна има 6 блока по 200 Мегавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Това момченце Пеканов и неговите авери-тарикати Кирчо и Кокорчо явно не са и чували за RGBB - бързорастяща евтина и 100% Карбон-Неутрална Биомаса , която може на 100% да реши проблема и да спаси ТЕЦовете ни от скорошно нарязване за скрап . Една Вертикална Ферма върху 1 дка площ може да дава над 3000 тона свръх-бързо растяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса Дневно, с калоричност 20 MJ/kg -колкото Лигнита, и почти нулева себестойност , като гълта близо 1500 тона СО2 - дневната емисия на ТЕЦ Марица Изток 1 и 2 общо .Биомасата се изгаря директно в пещите - без никакво преустройство и допълнително оборудване, а излишъците се продават по ?70/тон или се преработват анаеробно в биогаз, биоетанол, биометан - и зелен био-водород от него, или се ползват за производство на инженерно фъстъчено олио (ИФО) - за гориво и консумация, ИФО-Аерозол за Газови Турбини, и висок клас Биодизел .Да управляваш енергетика и икономика не е достатъчно да си Шугър-Фейс и да подмокряш лелките . Трябва и поне малко акъл .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 2 години
Само да мъ осветлиш как с батерия ще балансираш сезоните колебания в потреблението който са между 1500 и 3000 м.ч. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
хаха ... да почна и аз като national power , от студен старт на турбина до синхронизиране на генератор с мрежата все са глави от учебници по електротехника ... :))) ... не е да щракнеш с ключа у вас лампата , ама хич ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
най-бърза реакция има АЕС гълъбово , те могат да реагират в първата секунда , най-модерна система имат . другите могат да увеличават но за повече време , от 15мин до 2 часа . и не си прав , за балансиране може да се ползват батерии , както е навсякъде по света вече . една мегабатерия за балансиране може да се проектира и изгради за около 2 години , без процедурните решения по министерствата и агенциите . и цената за балансиране от първа инстанция ще доста по-ниска отколкото се плаща в момента на различните централи из БГ . в пъти по-ниска ... !! ... но това нема как да стане у нас ... :))) ... ще си дишаме въглища и радиация с години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 2 години
Тец варна не става за сезонно балансиране а само за дневно такова. Първо е само 1 блок и второ на газ е скъп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
caller
преди 2 години
За балансиране има мощности, например и ТЕЦ Варна от студения резерв може да се включи и да се ползва за балансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Матриците балансират цялата система не само аец- само те са в състояние да балансират сезонните колебания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 2 години
Пеканов, въглищата в марица-изток нямат алтернатива, не и през следващите 20 г .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още