IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Газът е една от малкото алтернативи за Маришкия басейн

Липсват ни задълбочени анализи за бъдещето на енергийния сектор, което пречи на вземането на правилните решения, смята вицепремиерът

14:02 | 28.09.21 г. 15
<p>
	<em>Атанас Пеканов в 46-то Народно събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Атанас Пеканов в 46-то Народно събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Природният газ е една от малкото алтернативи за Маришкия басейн, коментира вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов по време на дискусията "Пътят към COP 26: Изборът на България", организирана от платформата Move.bg. Той беше категоричен, че въглищната енергия ще става все по-скъпа заради въглеродните квоти и политиката за опазване на околната среда.

Според вицепремиера газът може да донесе баланс за енергийната система. Много държави го приемат за преходно гориво, защото то може бързо да замести въглищните мощности и да покрие несигурността в доставките на възобновяемите енергийни източници.

Според Боряна Каменова от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обаче замяната на въглища с природен газ е закъсняло решение и трябва да бъдат търсени други алтернативи. Тя отбеляза, че природният газ също отделя въглероден диоксид с изгарянето си и на производството също ще бъде засегнато от скъпите квоти за парникови газове.

Пеканов беше категоричен, че трябва да бъде съвсем ясно за какъв период от време ще се използва природният газ, но в момента няма никакви разчети. Страната ни е заявила пред Европейската комисия, че ще намали емисиите, но няма никаква визия как ще стане това.

Вицепремиерът даде за пример Чехия, където през 2018 година е създадена специална комисия, която изготвя три плана за постигане на въглеродна неутралност. На базата на препоръките и анализите парламентът е приел дата за отказ от въглищата 2038 година, отбеляза той.

У нас няма задълбочени анализи и това затруднява взимането на правилните решения. Пеканов критикува закриването на Агенцията за макроикономически анализи от бившия министър на финансите Симеон Дянков. Затова и едно от предложенията в Плана за възстановяване е създаване на подобна институция.

Служебното правителство разработва стратегия за развитието на въглищните региони до 2027 година, за да може страната да подаде Плана за възстановяване. Като цяло планът е готов, с изключение на изчистването на въпросите, свързани с енергетиката. Към момента само България и Нидерландия не са подали заявката си за парите за възстановяване, които ЕС отпуска на своите членове.

Пеканов допълни, че 2027 година е крайният срок за използване на европейските средства по тази схема и затова се съсредоточаваме до тази дата, но е нужна дългосрочна стратегия с конкретни мерки, стъпки и дати.

По време на дискусията не беше посочено каква е най-подходящата технология, която може да замести въглищния комплекс. Според доц. Косьо Стойчев от СУ "Св. Климент Охридски" бизнесът сам ще намери най-подходящата и икономически обоснована технология.

Боряна Каменова отчете, че голяма част от територията на страната ни е защитена от НАТУРА 2000 и това затруднява изграждането на нови ВЕИ, но пък добро решение е изграждането на покривни инсталации. Тя препоръча изграждането на карта, в която да се посочат най-подходящите места за изграждане на възобновяеми източници - вятър, слънчеви панели и т.н. "Не бива да се работи на парче, а по-цялостно да се гледа на нещата", допълни още експертът.

Енергетиката е важна за постигането на успеха, защото предстои електрификацията на много сектори - електромобилите, отопление с ток и други, припомни Димитър Енчев, управляващ партньор в PostScriptum Ventures. Според него през последните 20 години управляващите са неглижирали световните тенденции в развитието на сектора и затова и сега решенията са толкова трудни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 2 години
режима от 80те нямаше нищо общо с 5ти и 6ти ... тогава тока го изнасяха към Гърция за валута! ... демек за омразни долари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Setver
преди 2 години
Цената на газа е един от компонентите. Погледнете какво става с цените на карбона, вече сме на нива около $65, а преди година бяхме на $25. Сами вижте колко е ръста, а това е важен компонент за ценообразуването на токва от Маришкия басейн. И както се каза, по-добре пазарът да регулира цените навреме и те да скочат, отколкот да мръзнем и да си спомним какво значи 2 на 2, това от средата на 80-те преди да пуснат новите за тогава 5ти и 6-ти блок на АЕЦ-а, с които оправиха положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Лошото е че Мариците са балансираща мощност на АЕЦ-а. Ако спре АЕЦ-а по някаква причина няма как да го заместим само с ВЕИ (т.к. няма как да се съхранява енергията). Ако примерно можеше да се съхранява водород можеше като има вятър, слънце и много вода да се генерира водород, който да се гори при липса в мариците, но това е почти невъзможно и технически и практически. Трябва да се прецени колко е скъпо да се заравя под земята ( с оглед алтернативите) в стари закрити мини или нещо подобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
pass
преди 2 години
Иде зима, горивата скоро няма да слязат надолу, дори напротив. За последния месец газът се е покачил с около 50% и изглежда че това си е един силен тренд. И както всички тук обичаме да казваме, тренд ис йор френд. Засега единствения полезен ход е актуализирането на цените и то скоро за да не ни сполети UK-ската съдба с опашките и затворените бензиностанции от последните дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
oio
преди 2 години
Я пак? Само днес имаме един добър ръст от 10% на цената на газа по света. Верно, че е алтернатива и то екологична на нашите пепеляви въглища от Маришкия басейн, но е скъпа алтернатива. Ако сте минавали през Маришкия басейн значи знаете за каква екологична катастрофа говорим в района. Но екологичните партии у нас и дума не обелват, нито Екогласност, нито зелените, никой. И още нещо, тока у нас не е скъм, а е доста евтин спрямо цените в ЕС. Държавата може да продължи със скритите дотации, но защо? Нали искахме пазарна икономика, да е свободна, да няма дотации?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още