IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Гърция сключиха двустранен пакт за отбрана

Атина ще купи три френски военни кораба с опция за четвърти, като сделката се предполага, че е в размер на 2-3 млрд. евро

15:04 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Франция Еманюел Макрон (вдясно). <em>Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис (вляво) и президентът на Франция Еманюел Макрон (вдясно). Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg

Франция и Гърция са подписали мащабен пакт за отбрана във вторник, който включва ангажимент от Атина да закупи три френски военни кораба с опция за четвърти.

„Нашите държави правят първата крачка към европейска стратегическа автономия“, коментира гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на съвместна пресконференция в Париж с френския президент Еманюел Макрон, съобщава Bloomberg.

„Това е знак за доверието към и качеството на френското производство“, допълва Макрон.

Сделката е на стойност 2-3 млрд. евро, казват запознати, като за фрегата ще бъде платен малко под милиард. Макрон отказва да потвърди числата.

Двете страни са се договорили да си предоставят военна подкрепа, като използват „всички средства, с които разполагат, включително, ако е необходимо, и въоръжена намеса“ в случай на инвазия срещу тях, става ясно от документ, видян от Bloomberg.

Това е победа за Макрон, който настоява Европа да повиши собствените си отбранителни способности през двете седмици, откакто Австралия, Великобритания и САЩ обявиха отбранителен пакт в Тихия океан, наречен AUKUS.

Тайното споразумение изключи Франция, която е резидентна сила в региона, а след това Канбера се отказа от предишното споразумение за закупуване на дузина френски неядрени подводници. Това ядоса и унизи Макрон.

В първите публични коментари на френския лидер за AUKUS той каза, че отказът на Австралия от сделката за подводници ще има ограничено въздействие върху френската индустрия. Той също така каза, че „австралийският избор“ не променя стратегията на Франция в Индо-Тихоокеанския регион и че френският посланик във Вашингтон, когото Макрон отзова, ще се върне в САЩ в сряда.

Макрон фокусира коментарите си върху по-задълбоченото партньорство, което Франция изгражда с Гърция.

Двустранният пакт с Гърция идва в момент, в който Атина обновява флота си и напрежението с Анкара отново нараства заради турските действия в спорни води в Средиземно море.

„Нашите две държави, Гърция и Франция, вече са създали много силен съюз, който по същество надхвърля задълженията на другите в рамките на Европейския съюз и НАТО“, коментира Мицотакис по време на подписването на споразумението.

И Макрон, и Мицотакис имат тежки отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и почти стигнаха до сблъсък миналата година, когато Париж подкрепи Гърция заради проучванията на Турция за нефт и газ в спорен район в Източното Средиземноморие.

Съвсем наскоро лидерите на девет средиземноморски държави призоваха Турция „недвусмислено да спазва международните закони“ и да се въздържа от „провокации“. Те също така казват, че ще използват „инструментите и опциите“, с които разполагат, за да защитят своите интереси и регионалната стабилност.

Средиземноморските лидери на ЕС притискат Турция да прекрати спорните операции в региона.

По-рано през септември Гърция обяви придобиването на шест изтребителя Rafale. Това е в допълнение към споразумение за закупуване на 18 самолета Rafale, подписано през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още