IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На Европа все още ѝ липсва обединяваща визия

Само дълбока криза - като например завръщането на Тръмп в Белия дом - може най-накрая да подтикне Стария континент към действие

08:14 | 30.09.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Коалиционните преговори след изборите в Германия ще бъдат заплетена работа. Но ако съдим от партийните манифести, следващото германско правителство ще бъде ангажирано със създаване на армия на ЕС. Всички големи партии са за, а SPD (социалдемократическата – бел. прев.), която победи на изборите, е особено запалена, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Междувременно във Франция президентът Еманюел Макрон е по-решен от всякога да засили стратегическото влияние на ЕС - след това, което Париж определи като „нож в гърба“ (провалената сделка за подводниците с Канбера – бел. прев.) от новия англосферен пакт между Австралия, Великобритания и САЩ (Aukus).

Но настоящият подем в реториката относно суверенитета на ЕС, стратегическата автономия и европейската армия е фантазьорски. Суровата реалност е, че ЕС все още е далеч от това да разполага с покупателната способност, структурите или споделената визия, за да осъществи тези идеи. 

Това не означава, че стратегическата автономия е лоша идея - или че ЕС е обречен на геополитическа ирелевантност. Перспективата за търговска сделка с Европа или заплахата от санкции на ЕС може да оформят поведението на страните по целия свят. Но икономическата сила и моралното въздействие не винаги са адекватен заместител на военната мощ. (Сталин някога беше попитал: „Колко дивизии има папата?“)

Що се отнася до истинската сигурност, 27-те държави в ЕС все още силно зависят от САЩ. Французите с право твърдят, че това вероятно е лоша идея. Последователни администрации на САЩ дадоха ясно да се разбере, че американското търпение относно субсидиране отбраната на богатите европейци отслабва.

Политическата стабилност на САЩ също вече не може да се приема за даденост. Европа трябва да продължи със стратегическата автономия като застраховка срещу възможността за втора администрация на Тръмп - която би била активно враждебна към ЕС и либералните демократични ценности. (Великобритания след Brexit е още по-уязвима към тази възможност.)

Но основните стратегически и политически реалности остават трудни. Страните от ЕС харчат малко под 200 млрд. евро (288 млрд. долара) годишно за отбрана, в сравнение с повече от 700 млрд. долара, изразходвани всяка година от САЩ. Разходите за отбрана на Европа също така са фрагментирани между различни национални бюджети - което означава, че много функции се дублират, докато някои важни способности (като транспортни самолети) липсват.

Още по-сериозна е липсата на основополагаща политическа визия, която да подкрепи истинското сливане в областта на отбраната. ЕС често се разделя по време на голяма международна криза. През 2011 г. Франция и Великобритания участваха във военната интервенция срещу Либия на Кадафи, докато Германия стоеше настрана. По време на войната в Ирак през 2003 г. Германия и Франция се присъединиха към Русия, като се противопоставиха на ръководената от САЩ интервенция - Испания, Холандия, Дания, Италия и бъдещите членки на ЕС, като Полша, подкрепиха инвазията.

Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Аха, да - най-страшната заплаха за Европа бил Тръмп, а не собствените и властващи ***-0ти !!! Впрочем сега като гледам май не съм разбрал добре - Тръмп бил заплаха не за Европа, а за либepacтията !!! Да, тука сте прави - Тръмп е враг на всичко гнъсно, противоестествено, изpoдено и слабoyмно !!! Затова въпреки мизериите му - евроджeндъpaците още се кефят на менталният *** байдън - защото той е не само един от тях, но и тяхна еманация. Най-важната държава на света - водена от индивид, който е съмнително дали си помни и цялото име !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Старшинка от запаса, в празната ти кратуна има само вакуум, сърпичуци и лозунги за неособено интелигентни. Европейците си живеят живота, а ти броиш стотинките, напът за външния клозет, с пяна на уста от кълнене по класовия враг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Повтарям се но пеераси и зелени никога не могат да бъдат обединяващ фактор. Могат да се пресърнат единствено в новите нацисти на стария континент, както се пробват демократите в САЩ. Успехът им зависи от това доколко хората са си запазили умът и кондицията сред всички тези кризи следващи една след друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
От 500 години Европа (западна) има визия = да граби! Но одъртя и доста държави вече може да и избият зъбките! Затова и се прави на улава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Що за *** цензура да ти реже текста?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
На Европа все още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още