IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената при коригираното търгово за "ЧЕЗ Електро" отново е под пазарната

Новата цена, предлагана на миноритарните акционери на "ЧЕЗ Разпределение", е почти колкото последната, при която се е сключила сделка

08:45 | 29.09.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов</em></p>

Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

„Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ Б.В. е коригирала цената за търговото предложение към останалите акционери в „ЧЕЗ Електро България“ АД и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, съобщават от двете дружества чрез сайта x3news.com.

Новата цена за акция на „ЧЕЗ Електро България“ АД е 26 904 лева при първоначално предложени малко над 26 хил. лева. И новата цена е под пазарната – последната сделка с акции на дружеството е от 30 август при 30 хил. лева.

За една акция на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД търговият предложител предлага 291 лева, като при първото предложение цената беше 276,88 лева. Новото предложение е доста близо до пазарната цена – последната сделка е от 28 септември при ниво от 292 лева за брой.

Комисията за финансов надзор (КФН) наложи временна забрана на първото търгово предложение на „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ към акционерите на „ЧЕЗ Електро България“ и „ЧЕЗ Разпределение България“.

„Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ притежава пряко 3 350 акции с номинал 10 лева, или 67%, от „ЧЕЗ Електро България“ и иска да придобие останалите 1 650 акции, т.е. 33%, от капитала на дружеството.

„Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ притежава пряко 1 291 760 акции от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“, или 67%, като иска да придобие останалите 636 240 акции, или 33%.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

„Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ е дружество на „Еврохолд България“ АД, регистрирано в Нидерландия. То финализира сделката за българските операции на чешката ЧЕЗ Груп през юли, като плати 355 млн. евро за 67-те на сто от двете дружества, както и 100% от капитала на „ЧЕЗ Трейд България", компанията за услуги „ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк ЧЕЗ в Орешец и дружеството за производство на електроенергия от биомаса.

По закон „Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани“ е длъжно да отправи търгово предложение към миноритарните акционери заради размера на дела от компаниите, който притежава.

Сделката за активите на "ЧЕЗ" у нас бе финализирана срещу сумата от 335 млн. евро, с купувач групата на „Еврохолд България“. С тази сделка компанията, чийто бизнес досега беше насочен основно в застраховането и автомобилните продажби (към края на сделката с "ЧЕЗ" беше обявена продажбата на част от автодилърите на "Еврохолд"), навлиза в нов и то силно регулиран сектор, като поема електроразпределението и електроснабдяването на западната част от България, включително и столицата София. По собствени изчисления на холдинга след сделката той вече ще има над 7 млн. клиента в 11 страни от региона и над 6000 служители.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
kaputov
преди 2 години
КФН би трябвало да забрани и това ТП,най-малкото защото няма представена ликвидационна оценка,каквото беше едно от изискванията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
ert
преди 2 години
Защо сравнявате търговата с пазарната цена? Очевидно е, че пазарната цена не е реална, още повече че то търговия с акцията няма, последната сделка е отпреди месец. Точно затова се смята търгова цена, защото пазарът може да е изкривен или даже да го няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още