IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите на Албания за ЕС гаснат в спора между България и Северна Македония

Мнозинството албанци все още подкрепят членството в блока, но застоят на процеса може да доведе до загуба на интерес

16:11 | 29.09.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: EPA/DANIEL KOPATSCH</em></p>

Снимка: EPA/DANIEL KOPATSCH

Отношенията между Северна Македония и България достигнаха своето дъно през миналата година, когато дългогодишният спор между двете страни за езика и националната идентичност доведе до това, че София наложи вето върху началото на преговорите за присъединяване на Скопие към Европейския съюз (ЕС).

Това се отразява и на Албания, чийто път към ЕС отдавна е свързан с този на Северна Македония, пише онлайн изданието Emerging-Europe.com.

Въпреки че се говори за отделяне на Албания от Северна Македония в процеса на присъединяване, ЕС все още не изглежда готов да предприеме такава драстична стъпка.

„Албания и Северна Македония са свързани, тъй като и двете страни са кандидати за членство в ЕС на сходни етапи от процеса на присъединяване“, обяснява Едуард П. Джоузеф, старши научен сътрудник в Института за външна политика в Училището за международни изследвания „Джон Хопкинс“.

Европейската комисия (ЕК) първо препоръча стартирането на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония през април 2018 г. През юни същата година Европейският съвет призна, че и двете страни са постигнали напредък и очерта пътя към откриването на преговори в зависимост от по-нататъшния напредък в определени ключови области.

Въпреки по-нататъшните положителни препоръки на Комисията през май 2019 г., възражения на Франция на два пъти принудиха Европейския съвет, който има крайната дума, да отложи решение за статута на Албания и Северна Македония за присъединяване. Външните министри на ЕС окончателно се съгласиха през март 2020 г. да започнат преговори за присъединяване с двете страни.

В момента процесът е в застой. Временното българско правителство (страната е без постоянна администрация от месеци) заяви, че ще запази ветото и изглежда, че ЕС не е в състояние да го убеди в противното.

България иска Северна Македония да признае, че езикът, който се говори от славянското македонско мнозинство в страната, не е македонски, а български - или негов диалект. София също иска Скопие да признае, че македонската нация има български произход.

„Албания не е виновна“

„Сега е ясно, че топката е в съда на ЕС“, казва Гледис Джипали, изпълнителен директор на Европейското движение в Албания. „За първи път от две десетилетия на европейска интеграция липсата на напредък не е по вина на Албания. Съществува обаче повишен риск от забавяне на темповете на реформите“, допълва Джипали.

Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
това което сърбете са направили с макетата, трябва и ние да го направим с мааангалите! ето така се интегрира чужд народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Никой не твърди, че македонците говорят български или че са българи - както го извъртат македонистите , а че македонският език и нация имат Български КОРЕНИ ! Което е самата научно-историческа истина и не подлежи на коментар. Толкоз . Дядо ми е роден в Битоля и винаги казваше, че е Българин от Македония . Такова чудо като Македонец не съществува . В Битоля през 1900 г. е имало българи, сърби, гърци, албанци, евреи, ***, и НИТО ЕДИН МАКЕДОНЕЦ ! В нито една турска Данъчна Книга през всичките 500 години турко робство не пише думата МАКЕДОНЕЦ ! Като седнеш на чашка и лаф с днешен македонец, колкото и да не разбираш македонски, след 15 минути вече си го научил . Освен ако не си генетично *** . Ако седнеш на чашка и лаф с Португалец например, ще си лафите дни и месеци без никой и дума да разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 2 години
Ако си от Западна България (без София) ще разбираш всичко на македонски. Ако си от източна нямаш шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
NZero
преди 2 години
Не можах да разбера Джоузеф какво общо има с ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Горките шиптъри! Къщи на 3 ката с гараж, мерцедес и 5 чаавета. Без официална работа! Живи да ги ожалиш! За тях е по-добре да са далеч от европейското законодателство. Афганските наркотици ще се дистрибутират как си требе..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
ert
преди 2 години
Прочетох до "България иска Северна Македония да признае, че езикът, който се говори от славянското македонско мнозинство в страната, не е македонски, а български" и се отказах да чета нататък. Защото ми прилича на това да пуснат по първа програма някой македонец, който говори нещо на неговия си език, а аз нищо да не разбирам. В смисъл, че може и да се разберат някои думи, но като цяло не се разбира какво се говори. И тия от телевизията нито превод пускат, нито субтитри, и то с идеята да крепят националната ни пропаганда. А то не се разбира. И не само аз, жената и децата също, да не каже някой че не знам български. Ами знам го, ама македонски не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още