IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Администрацията на Байдън е предубедена към Tesla

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ да се преименува на Комисия за забогатяване на продавачите на късо, пошегува се мениджърът

10:43 | 29.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Илон Мъск. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на американския производител на електромобили Tesla Inc. Илон Мъск заяви, че президентът Джо Байдън и администрацията му са „предубедени“ спрямо неговата компания, имайки предвид скорошно събитие в Белия дом, рекламиращо електрически превозни средства, на което не бе включен брандът на Tesla.

Мъск, който говори във вторник по време на Code Conference в Бевърли Хилс, Калифорния, заяви, че администрацията е прекалено повлияна от организираните условия на труд (имайки предвид синдикални организации). Той каза, че би предпочел да види един „по-центристки“ президент. 

„Той нито веднъж не спомена Tesla и похвали GM и Ford, че са ръководители на руската революция в сектора на електрическите превозни средства“, каза Мъск по време на интервю на сцената с журналистката Кара Суишър. „Това не е най-дружелюбната администрация. Изглежда, че се контролира от синдикатите“.

Белият дом не отговори на молбата за коментар на Bloomberg. „Изобщо не бих искал да бъда президент“, добави Мъск.

Tesla, която е със седалище в Пало Алто, Калифорния, има около 10 000 служители в завода си в близкия Фримонт. United Auto Workers – най-голямата синдикална организация в САЩ в сектора, предприе редица инициативи в опита си да организира работниците там.

По-рано в разговора, когато обсъждаше Space Exploration Technologies Corp., където също е главен изпълнителен директор, Мъск каза, че сътрудничеството с правителството на САЩ е било важна част от правенето на бизнес.

Той отново се пошегува, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) трябва да бъде прекръстена на „Комисия за забогатяване на продавачите на късо“. Подобно изказване той публикува в Twitter през април 2018 г., след като постигна споразумение с комисията, което му забрани да изпълнява функциите на председател на Tesla като наказание за поредица от проблемни публикации в социалните медии.

Най-богатият човек в света се противопостави и на материал на ProPublica от юни, в който се казваше, че той е платил нищожен данък върху доходите спрямо огромното си богатство, оценено на 209,6 милиарда долара според Bloomberg Billionaires Index. Мъск каза, че не получава заплата нито от SpaceX, нито от Tesla и плаща ефективна данъчна ставка от 53% върху опциите за акции, които упражнява. Той добави, че очаква тази данъчна ставка да се повиши през следващата година.

„Данъците ми са много високи“, каза той. „Те са над половината и ще трябва да платя огромна сума през следващите три месеца поради изтичащите опции“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Капитализма е счупен. Къде са няколко конкурента на Тесла произвеждащи чисто електрически коли в САЩ? А Маска не е платил нито лев данъци щото си получава заплатата в акции, а акциите не се облагат докато не ги продадеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Га яде кифтетата - не рива :) Пари от зелени квоти, пари от НАСА, направиха го най-богатия човек в света, начело на губещи компании - седнал да циври!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Демократите винаги са слугували( не безплатно разбира се) на синдикатите.Мъск не е открил топлата вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още