IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният регулатор в Швейцария одобри първия фонд за криптоактиви

Crypto Market Index Fund е ограничен до квалифицирани инвеститори и попада в категорията "други фондове за алтернативни инвестиции"

10:56 | 29.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Швейцарският надзорен орган за финансовите пазари обяви в сряда, че е одобрил първия в страната фонд, който инвестира предимно в криптоактиви, предаде Ройтерс.

Индексният фонд Crypto Market Index Fund е ограничен до квалифицирани инвеститори и попада в категорията "други фондове за алтернативни инвестиции" с особени рискове, се казва в изявление на швейцарския регулатор на финансовия пазар (FINMA).

"За да улесни сериозните иновации, FINMA прилага съществуващите разпоредби на законодателството на финансовите пазари по последователно неутрален по отношение на технологиите начин", пише в изявлението. Целта е така да се гарантира, че новите технологии не се използват за заобикаляне на съществуващите правила.

Тъй като криптоактивите включват специфични рискове, от FINMA заявяват, че са обвързали одобрението със специфични изисквания, включително с условие фондът да може да инвестира само в установени активи с достатъчно голям обем на търговия.

Инвестициите също трябва да се правят чрез утвърдени контрагенти и платформи, които са базирани в държава членка на Работната група за финансови действия (FATF) и подлежат на съответните разпоредби за борба с прането на пари, посочват от FINMA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Мисля,че няма какво повече да се говори.В цялата си история досега Швейцария не знам да е правило нещо, което да не е било рентабилно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още