IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на дървата за огрев сe качва заради силното търсене в строителството

Имаме огромен сив сектор в дърводобива, заяви директорът на ИАГ Александър Дунчев

11:13 | 29.09.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Цената на дървата за огрев се е покачила и сега един кубик се продава средно между 90 и 120-130 лв., а на места достига 200 лв., съобщават зрители на Bulgaria ON AIR.

В момента общините и държавата продават дървесината на цена около 50 лева от склад или 25 лева от гората, заяви  директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Александър Дунчев. По думите му стана ясно, че увеличението на цените се получава при доставките. 

Проверки в Ихтиман и Копривщица са показали, че се допуска и много незаконна сеч. От 4-5 граждани, които са си закупили дърва, само един е предоставил фактура и документи. 

"Имаме огромен сив сектор в дърводобива. Длъжни сме да конфискуваме дърва, които нямат документи. Наложи се в Ихтиман да конфискуваме дървата на обикновени хора, които са платили, но без превозни документи и фактура", заяви Дунчев.

По думите му незаконна сеч има по принцип, като тя се засилва по време на отоплителния сезон. В същото време бракониерите вече се хващали много трудно в гората. По документи също се крият количества.

"В момента има изключително голямо търсене на дървесина за строителство, търсене на дървесина от дървопреработвателните предприятия, търсене на пелети. Това високо търсене е комбинирано със засиленото търсене на международния пазар. Това огромно търсене на дърва не може да бъде компенсирано от дърводобивните фирми, които имат все по-малко работници. Кметовете също се заиграват с дървесината. Всичко това води до дефицит на дърва", разясни ситуацията директорът на ИАГ.

Според него пълната либерализация на пазара би била много опасна заради алчното отношение към гората.

Александър Дунчев очаква търсенето на дървесина да расте. Европейските стратегии изискват повишен дял на дървесината като основен материал, за да се компенсират желязото и пластмасата като високоемисионни продукти.

Горите със сигурност не изчезват, проблемът е, че отношението към гората е изключително грозно, каза той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
еми да го кажа така ... а не да си измисля причини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 2 години
Абе донякъде си прав, но не съвсем. Качиха се цените на абсолютно всичко, основно заради "зелените технологии" на монетният двор на САЩ заедно с ФЕД, ЕЦБ, ЯЦБ и други по-малки спомосъществуватели. Напоследък са осъществили вливания, количествени улеснения, залози и изкупувания на стойност 15 000 000 000 000 еро. Петнадесет трилиона евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
тая маллоумната само кво е преписала "Дървата за ОГРЕВ са поскъпнале щот нали за строителството .." добре бе нали са за огрев т.е. подпалки с такова ли строите *** козаа ?! И после тука колко се качиле цените на кошарите у Люлин дет са напраени от подпалки .... бааааххххтии и боккклуците батко ... :)) Иначе Нема напишат качиа се цените щот мноо ЗЕЛЕНИ ТЕХНОЛОГИИ дойдоаа, а щот строителството нали .... пхахахаха хахахах нещщастници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още