IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: АЕЦ "Белене" е неизпълним проект, да строим нови блокове в Козлодуй

Помощта за бизнеса заради скъпия ток е закъсняла мярка, смята председателят на енергийната комисия в 46-ото Народно събрание

11:30 | 29.09.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

АЕЦ "Белене" е докаран до състояние, в което е неизпълним проект, коментира председателят на енергийната комисия в 46-ото Народно събрание Иван Хиновски в интервю за БГНЕС. Той беше депутат от "Има такъв народ" (ИТН).

Според него на дневен ред сега е провеждането на "процедура с европейски облик" за изграждането на два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". ИТН твърдо подкрепят изграждането на 7 и 8 блок в централата, допълни той.

"Твърдо съм за изграждането на втора ядрена мощност. Всички актуализирани анализи показват, че това ще бъде едно от най-изгодните икономически производства на електроенергия след 10 години", коментира Хиновски.

В предизборната програма на неговата партия запазването на ролята на ядрената енергетика е маркирано като приоритет на фона на Зелената сделка на ЕС. Не са посочени обаче допълнителни подробности и конкретни стъпки.

Преди дни, когато съобщи за мерките в подкрепа на бизнеса срещу високите цени на тока, служебният премиер Стефан Янев призова за експертен диалог, който да помогне за изграждането на визия за развитието на ядрената енергетика у нас.

В момента на дневен ред в страната са два ядрени проекта. Единият е АЕЦ "Белене", който е на етап преговори с потенциални инвеститори, но работата беше замразена заради пандемията от коронавируса и ограниченията за пътуване, наложени в Европа.

Другият е за два нови блока в АЕЦ "Козлодуй". За тях е одобрена площадка и има издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. В началото на годината предишното правителство направи и анализи за възможните варианти за реализацията на проекта.

Тогава експерти потвърдиха, че оборудването за АЕЦ "Белене" може да бъде използвано при нужда за двата нови блока. От самата ядрена централа пък коментираха, че анализират и варианти за включване на малки модулни реактори.

Иван Хиновски коментира и високите цени на електроенергията. Той посочи, че помощите, които анонсира служебният премиер, могат да бъдат отпуснати само след актуализация на бюджета и допълни, че мерките са закъснели, защото още през август е било ясно, че ще има нужда от такава подкрепа.

През септември по искане на служебния кабинет 46-ото Народно събрание актуализира бюджета за 2021 година, но тогава депутатите се съсредоточиха върху увеличаването на пенсиите и не бяха внесени предложения за енергийния сектор.

Но дори и да бъдат одобрени, мерките на служебното правителство само "закърпват" положението, коментира още енергийният експерт.

"Въпросът трябва да бъде решен комплексно в дълбочина с нова енергийна политика. Ще лансираме идеята за даване на помощи на малки и средни предприятия под формата на индивидуални фотоволтаични системи, които ще разтоварят до голяма степен тези предприятия от бъдещи пазарни рискове", каза той.

"България е страната с най-нисък процент на индивидуални волтаични системи за битово приложение и за приложение на малкия и средния бизнес. Тези малки и средни предприятия, които са успели да ги изградят, виждат големите предимства да не са зависими от борсовите спекулации и осцилации. Една такава инсталация, особено малките с капацитет от 5 до 8 киловата за битовите потребители, се изплаща за година и половина – две. Ако държавата вместо да изсипва пари за помощи, дърва, електроенергия, инвестира в такава програма, ефектът ще бъде огромен", убеден е Иван Хиновски.

Експертът посочи и още няколко горещи теми, с които трябва да се заеме следващото редовно правителство и парламентарната Комисия по енергетика. На първо място това е бъдещето на въглищните региони, където е нужно да се вземе решение как ще се реформират и развиват, какви технологии ще се имплементират там.

Според предизборната програма на ИТН на първо време решението за въглищните централи е изграждане на газови блокове и централи с възобновяеми енергийни източници на мястото на рекултивираните табани, с които да бъде произвеждан зелен водород.

Хиновски препоръча и система от търгове за развитие на възобновяемите енергийни източници, които да бъдат на прозрачен пазарен принцип. Търгове по региони и по типове мощности за различните видове – слънце, вятър, биомаса и т.н. Това вече е редовна практика в страните от ЕС, където решението за изграждане на нови зелени мощности се взима на пазарен принцип, именно чрез провеждане на търгове за интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 6
grainis
преди 2 години
АЕЦ Белене плюс два нови 1,25GW Pеактора в Козлодуй ще могат да произвеждат по 1000 тона чист Водород НА ЧАС с вода от Дунава, и да го продават по $10/kg - което прави по $88 млрд. на година - повече от БВП-то ни.Най-голям удар обаче ще направим с изграждането на няколко Вертикални Многоетажни Аеропонни Ферми за производство на RGBB - Свръхбързо-растяща (1м/ден) Бамбукова Биомаса.Една 50м висока В-Ферма, върху 1дка пощ, ще предлага над 3000 тона на ден, 100% C-Neutral Биомаса, която може да се изгаря директно ( 20MJ/kg - колкото Лигнита ) в пещите на ТЕЦ-овете ( гълтайки по 1000 тона СО2 на ден ), или да се продава (?70/тон), преработва в БиоГаз, БиоЕтанол, БиоМетан - и не-електролизерен БиоВодород от него, БиоДизел , Горивно Олио и ИФО-Аерозол - https://biodizel.alle.bg , както и в цял нов клас Храни - https://foods-of-the-future.alle.bg , на Резултатна Себестойност, близка до НУЛА.Няколко такива В-Ферми, изградени на обща площ от 2-3000 дка, ще спрат изцяло вноса на газ и други горива, ще разкрият хиляди нови работни места и ще ни носят поне още едно БВП приходи от експорт.https://vertikalna-ferma.alle.bghttps://bg-razvitie.alle.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Т.нар сеизмичен риск за Белене е измислица - за справка, румънците построиха от другата страна на реката два реактора, докато разни преъдлеФци и зелювци ни обясняват колко е опасно. За румънските реактори риск има ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Мaлoyмникo, накрая да не се получи като с "евтината руска газ"? Постройте ни един газопровод, опростете ни над 2 000 000 000 лева дължими такси, задължете се със кредити за 3 000 000 000 лева ........... а сега вече ни плащаите по 1000 лева за 1000 куб метра. Всичко което идва от пyтинова русия е дело на организирана престъпна група. За съжаление и реакторите за Белене са вече морално остарели. Те никога не са били и няма да станат 3-то поколение за каквито ни ги продадоха, а са си 2++. И да знаеш, че Унгария осма година строй Пакш, а няма даже подложен бетон, Акую трябваше да заработи през 2019, но не се случи. русия строи сравнително евтини ядрени централи за сметка на качеството. Например заварчиците получават по 1000 евро месечно, докато където и да е в Европа под 5 000 няма кого да наемеш. На теб мaлoyмникo оставям да отговориш, какво качество трябва да очакваме от хора със заплата 1000 евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
alex8712
преди 2 години
''Имаме проект, имаме площадка, имаме и два реактора...'' - тцтцтцт.Нямаме финансова обосновка и разчети, няма лиценз от АЯР, няма нотификация пред ЕК, няма избран стратегически инвеститор, площадката в Белене е със сериозен сеизмичен риск...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
Хиновски развива поредния тролинг. Белене е съвсем нормален проект и следва да бъде изпълнен. Глупостите на вкиснатото зеле пък се оборват твърде лесно - в момента Орбан строи два руски реактора по 1200МВт, а съседна Турция строи също по руска технология четири реактора. Между другото поляците също имат грандиозни планове по строителство на АЕЦ за да заместят въглищните си централи, Чехия също планира строителството на два хилядника. Финландия също. Имаме проект, имаме площадка, имаме и два реактора, готови да служат поне 60 години. Имаме и мекерета, които се опитват да досъсипят енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
хах ... разбира се че беляНЕ е гьол със закопани 3млрд официално , неофициално не се знае баш колко е ... нормално , никой в ЕС няма да строи мегаломански хилядници , еле па рассийски , в светлината на събитията с газЪт и безаналоговите им технически неудачи в съвременното им строителство ... :))) ... модулни може , всички на наш'то дередже това мислят ... поляци , чехи , румънци ... добре е да се ориентираме и ние към такава технология ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още