IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза в планов ремонт

Липсата на ядрената мощност в момента се покрива от въглищните централи

12:23 | 29.09.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;</em></p>

Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" излиза в планов ремонт, който ще продължи до началото на ноември, съобщават от централата.

В този период ще бъдат извършени необходимите ремонтни дейности на съоръженията и превантивно техническо обслужване, които да обезпечат безопасната и надеждна работа на оборудването и системите на блока. Ще продължи изпълнението на планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация.

Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата 27-а горивна кампания. За 12-те месеца на завършилата горивна кампания блокът е произвел над 8,2 млрд. киловатчаса електроенергия.

В края на месец май мощността на блока временно беше намалена заради изключване на една от двете турбопитателни помпи в конвенционалната, неядрена част на блока. 

Анализатори се опасяваха какво ще се случи с цените на електроенергията у нас след излизането на реактора от паралел. Това на този етап не се отразява на пазара, коментира пред БНТ енергийният министър Андрей Живков. Той беше категоричен, че през последните седмици цената на електроенергията у нас е една от най-ниските в ЕС - след тази в Полша.

"Направихме всичко възможно държавните електроцентрали да влязат изцяло в микса, основно ТЕЦ "Марица Изток 2" и се получи така, че тя спаси положението, тоест успяхме да задържим цените на долното ниво на Европа", коментира още служебният министър.

Справка в оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че липсата на ядрения блок в момента се покрива от въглищните централи, които произвеждат към 60% от електроенергията. Товарът на системата е 4416 мегавата.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи на пълна мощност и централата осигурява 20% от този товар. Плановият ремонт на тази мощност традиционно е през пролетните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Май не си настроен да ловиш иронията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
abc
преди 2 години
Какъв комунизъм?!Какви 5 / пет/ лева?!Явно Франция още не е надживяла лошия комунизъм, та все още си кара с 18 / осемнадесет/ -те си ядрени ценрали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
s3
преди 2 години
Не разбирам какво точно искаш да кажеш, но е време да разкараме АЕЦовете и ТЕЦовете от лошото комунистическо време. Ние отдавна надживяхме комунизъма, вече сме много по-развити от тогава, демокрацията отдавна се наложи, не е нужно да разчитаме на комунистическите останки че да живеем. Да си караме на новите екологични енергийни източници и да забравим за комунизма и неговото лошо наследство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Можем ми как да не можем, ей на например в момента гледам от 4325 мвт товар на системата в Републиката, цели 135 мвт се покриват от вятърни ВЕИ(650 мвт инсталирани, те.е дънят яко с 21% от капацитета си) и 191 мвт се покриват от слънчеви централи (при 1100 мвт инсталирани, те дънят яко с 17% от капацитета си)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
s3
преди 2 години
Не ни трябват разни АЕЦове и въглищни ТЕЦове от комунизъма. Ние вече имаме демокрация и тези неща следва да ги премахнем, вече имаме всякакви ВЕИта, можем само на тях да караме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още