IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е с най-ограничени резерви от петрол в случай на криза в ЕС

По-голямата част от запасите от горива за спешни нужди се съхраняват на територията на страната

19:49 | 29.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е страната в ЕС с най-ограничени резерви от петрол и петролни продукти в случай на криза, става ясно от статистиката на Евростат. Страната не изпълнява изискванията на европейските директиви в тази насока за поддържане на ниво, равняващо се на среднодневния внос за 90 дни, и поддържа ниво за 74 дни.

Данните  на Евростат показват, че пандемията оказва съществено влияние върху резервите на ЕС.

Европейското законодателство изисква страните от общността да съхраняват петрол и горива, които да покриват поне 90 дни от среднодневния внос или 61 дни от среднодневното потребление, в зависимост от това кое количество е по-голямо. Вторият метод на изчисление на запасите е приложим единствено за страни със собствен добив на петрол - Нидерландия и Дания.

Част от тези резерви могат да бъдат съхранявани и в друга държава от ЕС. В общността само пет държави държат цялото количество от горива за спешни нужди на собствена територия - Гърция, Унгария, Полша, Словакия и Финландия.

Към юни 2021 година страните от ЕС поддържат 112,5 млн. тона петролни продукти в резерв за кризисни ситуации, от които 47 млн. тона са запасите от петрол. Данните за България показват, че запасите от петрол в складовете достигат 962 хил. тона, като малка част от тях се съхраняват в друга страна от ЕС.

Обемите на запасите за извънредни ситуации се определят от нормативната уредба и тяхното ниво е относително стабилно. Търговските запаси от горива обаче се поддават в много по-голяма степен на пазарните тенденции.

През юни 2020 година заради ограниченията в транспорта търговските резерви от петрол и петролни продукти в страните от ЕС бяха с 978% по-високи спрямо нивото от юни 2019 година. През следващите месеци търсенето се нормализира и през юни 2021 година, когато икономическото възстановяване на Европа е в ход, резервите намаляват със 186% спрямо миналата година.

България е една от малкото държави, която посреща лятото на тази година с ръст на търговските резерви от петролни продукти - в момента те са с 11% повече спрямо юни 2020 година.

eurostat eurostat

Източник: Евростат

Страните с най-големи резерви от петрол и петролни продукти в ЕС са Германия, Франция и Италия, показва още статистиката на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
от тук мое минете на ветър със слънчева гарнитура и ви дреме на папуpa ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още