IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Разочароващо е, че забавянията по веригата на доставките не се подобряват*

Пандемията остава ключов фактор за насочването на американската парична политика, коментира управителят на Фед

20:45 | 29.09.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP</p>

Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл определи като „разочароващо“ това, че забавянията по веригата на доставките не се подобрява с напредването на икономическото възстановяване от рецесията. По думите му тези забавяния ще продължат и през следващата година, продължавайки да стимулират инфлацията, съобщава Ройтерс.

Пауъл, който коментира въпроса по време на виртуално събитие на Европейската централна банка, също така заяви, че пандемията остава ключов фактор за насочването на американската парична политика.

„Разочароващо е да признаем, че убеждаването на хората да се ваксинират и поставянето под контрол на делта варианта 18 месеца по-късно остава най-важната икономическа политика, с която разполагаме“, каза той в отговор на въпрос за икономическата прогноза на САЩ. „Също така е притеснително да видим, че проблемите със забавянията и веригата на доставките не се подобряват“, посочи още Пауъл и допълни, че дори се наблюдава известно влошаване.

Очакванията са му това да продължи вероятно и през следващата година, поддържайки инфлацията завишена по-дълго от прогнозираното. Но въпреки това Пауъл и колегите му очакват следващата година да се окаже силна, като ръстът да е значително над тенденцията и безработицата да намалее значително спрямо сегашните си стойности.

Що се отнася до инфлацията, Пауъл отново повтори, че според него настоящият пик няма да е постоянна тенденция.

„Настоящият инфлационен пик наистина е последица от ограничения на доставките в комбинация с много силно търсене и всичко това е свързано с отварянето на икономиката – което е процес, който ще има начало, среда и край“, допълни той, цитиран от Bloomberg. По думите му е трудно да се каже колко големи ще бъдат ефектите или колко дълго ще се задържат.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард също повтори посланието на Пауъл, подчертавайки, че сегашното ускорение на инфлацията „до голяма степен се дължи на отварянето на икономиката“. Според нея „нямаме причина да вярваме, че тези увеличения на цените, които виждаме в момента, няма да са преходни“.

В коментар управителят на Английската централна банка Андрю Бейли – чиято институция си остави отворена вратичка за увеличаване на лихвите дори и още тази година – заяви, че голямото предизвикателство ще е как ще успеем да преминем през този период. „Голямото предизвикателство сега е как ще можем да преминем през този период на неравен растеж, затруднения с доставките и да излезем от другата страна както с плавно възстановяване, така и с баланс между търсенето и снабдяването“, коментира той.

В рамките на форума коментар направи и управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода. Неговите очаквания са икономиката на страната да продължи да се възстановява и дори да стигне нивата отпреди пандемията още в края на тази година или началото на следващата.

Бързият напредък при ваксинациите и приключването на извънредното положение в страната е вероятно да доведат до възстановяване на търсенето през идните месеци, коментира той.

„Като цяло потреблението, което беше доста слабо, постепенно ще се ускори“, каза Курода.

Корпоративният сектор също така се радва на ситуация, при която се наблюдава ускорение на капиталовите разходи. Той отхвърли притесненията, че забавянията при доставките могат да се отразят на производството в японските фабрики.

По думите на Курода затварянията за заводи в Азия, причинени от пандемията, ще се окажат временни и може да бъдат компенсирани още през идните месеци.

*Текстът е актуализиран към 22:30 ч. с коментарите на Кристин Лагард и Андрю Бейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Не искам и да си представям какво ще стане ако америка падне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Ам с евреина Путин ко шъ праите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Мда веее! И семибанкирщината еврейска ще коли и беси, както беше при пияницата Елцин. И много други екстри, но лягай си - непременно ще се сбъднат надеждите говежди! Вяра само трябва !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
След като ФСБ падне в Русия и дойде свобода тогава може и америка ке падне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Америка ке падне! Лето 2024-то..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
antani
преди 2 години
От кога та стагфлацията казват "забавяне по веригата на доставки"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
antani
преди 2 години
От кога на стагфлацията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
Разочароващо е, че ти Пауле с твоята огромна заплата не знаеш нещо, което всеки дори малък бизнесмен отдавна е разбрал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още