IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Милев: Ситуацията с кораба край Камен бряг е безхаберие

У нас липсва обща държавна морска стратегия и целенасочена държавна политика, смята Диана Маринова от УНСС

12:04 | 30.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Корабът Vera Su заседна на 20 септември в скалите край местността Яйлата</em><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">. Снимка:&nbsp;БГНЕС</em></p>

Корабът Vera Su заседна на 20 септември в скалите край местността Яйлата. Снимка: БГНЕС

От първия ден за нас, като хора, които прекарваме живота си в морето, беше ясно, че операцията с Vera Su ще бъде неуспешна. Така коментира пред БНР спасителната операция, свързана със заседналия край Камен бряг кораб, Емил Милев, председател на управителния съвет на риболовно сдружение „Черноморски изгрев”.

„Не е възможно 24 часа преди „да духне“ времето, да се изпраща плаващ кран и влекач на място. Операцията беше обречена на неуспех. Всичко беше прах в очите на обществото. Това трябваше да започне седмица по-рано“, категоричен е той.

Милев обясни, че никой не е потърсил хората от сдружението, след като то разполага с 53 кораба, които са могли да участват в претоварването.

„Никаква организация. 20 години, 30 години никаква спасителна дейност няма в България. Няма център за спасяване. Нямаме техника – няма кораби, няма хеликоптери“, подчерта Емил Милев.

Той определи ситуацията като безхаберие.

„Морето е стихия – повдига носа, блъска го два пъти в скалите и корабът е разбит. Моето мнение е, че в момента трябва да има влекач, огромен влекач, каквито има в Румъния и в Турция. Корабът да бъде на буксир, постоянно под напрежение. В момента, в който морето повдигне кораба да бъде „отлепен“ от камъка, да бъде издърпан. Нищо друго не може да се направи“, съветва Емил Милев.

Капитан Живко Петров, който оглавяваше „Морска администрация“, преди отстраняването си обаче заяви, че в България няма фирма с такава техника.

По думите му е била потърсена от Румъния помощ за разтоварване на кораба, но всички баржи били заети.
„Няма възможност държавата да поддържа абсолютно всичко за такъв тип аварии“, е мнението на Петров.

Доц. д-р Диана Маринова от Катедра „Международно право и право на ЕС“ напомни, че страната ни е подписала Международната конвенция за търсене и спасяване по море.

Тя обаче уточни, че тази и други конвенции, по които България е страна, не съдържат достатъчно уредба именно в областта на засядането на кораби.

„Този казус доказва, че у нас липсва обща държавна морска стратегия и целенасочена държавна политика, смята Маринова, която е преподавател по международно морско право в Юридическия факултет на УНСС.

По думите й въпросите се решават казус по казус, но тя се надява да приключи успешно спасителната орперация, за да не се стигне до екологична катастрофа.

Диана Маринова съобщи, че България е заплашена от санкции, ако има замърсяване в района на резерват „Яйлата“ от товара на заседналия кораб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Има БУЙОВЕ които се надуват и могат да ИЗДИГНАТ и ИЗТЕГЛЯТ КОРАБА навътре в морето -- за ПОЛОВИН ЧАС РАБОТА , и за ЖЪЛТИ СТОТИНКИ ! -- https://doowin.cc/5-types-widely-used-marine-salvage-bags/ -- за кой ли път тъпоглавието и некадърието на управляващата "Класа" взема връх и ги прави за резил пред света !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още