IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21 партии и седем коалиции в надпревара на изборите на 14 ноември

Според предварителни избирателни списъци броят на гласоподавателите е 6 708 189, които трябва да гласуват в 11 643 секции

14:42 | 30.09.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

21 партии и седем коалиции са регистрирани за участие в парламентарните избори на 14 ноември, съобщиха на брифинг от Централната избирателна комисия.

Подадени са документите на 22 партии и седем коалиции, като само една е получила отказ - "Българско лято". Причината е липсата на удостоверение за банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания.

За президентските избори са регистрирани 12 партии и пет коалиции, като в справката не се включват инициативните комитети. Десет партии са се регистрирали само за парламентарните избори, а 12 – и за двата вида избори на 14 ноември.

Това число не е окончателно, тъй като подписките на някои формации не са проверени от ГРАО. В момента се регистрират инициативните комитети и два от тях са подали документи, въпреки че все още няма решение за регистрация.

От ЦИК уточниха, че на сайта на комисията в секцията за избиратели има сложена информация за адресите на избирателните секции и броя на избирателите според предварителните избирателни списъци. Броят на гласоподавателите е 6 708 189, които трябва да гласуват в 11 643 секции.

В отговор на въпрос за машините за гласуване заместник-председателят на ЦИК Росица Матева обясни, че обществената поръчка, която беше обявена за доставка на 1600 устройства, е била прекратена, тъй като и двете подадени оферти са надвишавали максималната прогнозна стойност, обявена по поръчката.

„Обсъждаме да бъде обявена нова обществена поръчка за доставка на допълнителни устройства, но в момента не сме взели решение дали да бъдат 1600 устройствата или да закупим малко повече, с оглед обстоятелството, че е възможно да има по-висока избирателна активност“, каза още тя.

За изясняване на въпросите за прехвърляне на собствеността на софтуера днес представителите на ЦИК ще се срещнат със "Сиела норма".

От ЦИК обявиха също, че от днес започва събирането на заявления от българите, които искат да гласуват извън страната. До часове ще бъде активирана платформата за събиране на заявления от сънародниците ни в чужбина, като срокът е до 19 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още