IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде следващият председател на Европейския парламент?

Четири имена се спрягат за основни участници в надпреварата, изборът ще е на 17 януари 2022 г.

08:39 | 15.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) се подготвя за оспорвана борба за това кой ще ръководи законодателния орган на Европейския съюз (ЕС) през следващите години.

Състезанието, което някога се разглеждаше като предопределено, изведнъж се отвори широко заради пандемията, вътрешните кадрови движения и неотдавнашните избори в Германия, пише онлайн изданието Politico.eu.

Надпреварата вече започна, а на 17 януари 2022 г. евродепутатите ще изберат своя следващ председател за мандат от две години и половина.

Който и да спечели най-високата длъжност, ще има трудна задача: провеждането на заседанията става все по-трудно преди изборите през 2024 г. Тъй като социалдемократите в Германия победиха на изборите там, социалистическите евродепутати призовават лидерът на техния орган да отразява новата реалност в Германия, най-голямата и най-влиятелна държава в ЕС.

Досега няма официално декларирани кандидати, но вътрешното маневриране вече е започнало. Ето четирима души, които се обсъждат като евентуален следващ председател на ЕП.

Давид Сасоли: Трудният кандидат

Желанието на сегашния председател на ЕП Давид Сасоли да се кандидатира за втори мандат е обществена тайна в законодателния орган на ЕС.

Сасоли, италиански социалдемократ, неочаквано стана председател на Парламента през 2019 г. като част от по -широко споразумение за топ позициите в ЕС. Сделката предвиждаше след изтичането на мандата му постът му да се заеме от консерватор.

Екипът на социалистите и демократите (S&D) на Сасоли обаче не вярва, че това споразумение е все още валидно.

Първоначално се предполагаше, че Манфред Вебер, лидер на най-голямата група на парламента - дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), ще поеме ЕП. Само преди няколко седмици обаче Вебер се самоизключи от вероятността да се състезава за председателския пост, като предпочете да стане ръководител на групата на ЕНП в Парламента и председател на чадърната организация на ЕНП в целия ЕС.

За Сасоли се смята, че е разочарован, че голяма част от мандата му е засенчен от пандемията. Това го принуди да се съсредоточи върху сложни логистични мерки за защита на евродепутатите и персонала.

Говорителят му Роберто Куйо отказва да коментира въпроса. Ако Сасоли, бивш телевизионен журналист, който стана евродепутат през 2009 г., все пак реши да се кандидатира за втори мандат, той несъмнено ще получи подкрепа от своята група S&D.

„Много хора го помолиха да се кандидатира“, казва един евродепутат. "Той свърши чудесна работа, особено като ни направи оперативни по време на пандемията“, допълва източникът на медията.

ЕНП обаче не приема мотивите на S&D, което затруднява Сасоли да получи подкрепата на групата на консерваторите. ЕНП продължава да настоява S&D да се съгласи да предаде факела.

На Сасоли ще му е трудно да получи и подкрепа от по-малките партии в ЕП, особено от либералите, някои от които имат смесени чувства към италианския политик. Един либерален евродепутат например смята, че Сасоли „не е защитавал достатъчно Парламента“ в битките с Европейската комисия (ЕК) за прилагане на инструмент, който позволява на ЕС да не изплаща средства на държави, които не отговарят на критериите за върховенство на закона.

Някои либерали също се опасяват, че ако подкрепят Сасоли сега, може да не получат подкрепата на ЕНП за преизбирането на либералния председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

Роберта Мецола: Консенсусен избор

Може би Мецола не е декларирала публично кандидатурата си, но нейният акаунт в Twitter говори сам за себе си. Бивш адвокат и възпитаник на Европейския колеж, Мецола е класически продукт на брюкселския балон. Тя е била правен аташе в офиса на ЕС в Малта от 2004 до 2012 г. и правен съветник на Катрин Аштън, бивш висш дипломат на ЕС. Владее италиански и финландски, омъжена е за финландец и има 4 деца.

Избрана за първи път в ЕП през 2013 г., Мецола стана една от първите жени евродепутати в Малта, както и един от основните представители на ЕНП и Парламента по въпросите на миграцията.

Мецола би бил приемлив избор за няколко групи в Парламента, включително тези, които настояват жена да ръководи законодателния орган. „Неформално бихме я подкрепили“, казва един служител от либералната група Renew. Мецола дори наскоро се срещна с лидера на Renew Дачиан Чолош, за да поговорят за междинните избори.

Някои евродепутати обаче, включително някои от нейната група ЕНП, признават, че председател от Малта - страна само с шест евродепутати - е недостатък. Председателите на парламента често идват от големите страни на ЕС като Германия или Франция или от някоя от страните основателки на блока като Нидерландия.

Пред Times of Malta Мецола не изключва кандидатурата си.

ЕНП заяви, че ще представи своя кандидат на 24 ноември.

Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
Орбан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
такъй филм нема ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Само да НЕ е купен или спонсориран от "зелените" лъжци и мошеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
А на някого пука ли му кой ще е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още