IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Тайван влизат в спор заради недостига на чипове

Белият дом поиска от тайванските производители на полупроводници информация за недостига на компоненти

18:11 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тайван уважава американския търговски закон и правила, но ще помогне на тайванските компании, ако те получат някакви „необосновани искания“, обяви правителството, след като Съединените щати притиснаха местните фирми да предоставят информация за кризата с чиповете, предава Ройтерс.

Миналата седмица Белият дом поиска от автомобилните производители, компаниите за чипове и други да предоставят информация за недостига на полупроводници, който доведе до намаляване на производството на автомобили в САЩ. Освен това поиска те да поемат водеща роля в подпомагане на решаването на тези проблеми.

Министърът на търговията Джина Раймондо заяви, че доброволното запитване за информация в рамките на 45 дни за кризата с чиповете ще увеличи прозрачността на веригата на доставките, и ако компаниите не отговорят, „тогава имаме други инструменти, които ще изискат те да ни дадат информацията“.

В отговор на това Министерството на икономиката на Тайван заяви, че настоящата практика е компаниите доброволно да предоставят информация. Тайван е основен производител на чипове.

Министерството е говорило директно с компаниите по въпроса.

„Освен това тайванското и американското правителство са установили множество канали за комуникация и имат нормален поток на информация. Тайван уважава и разбира търговските закони и регулации на САЩ“, обяви министерството.

„Ако нашите компании са изправени пред необосновани изисквания в рамките на международната конкуренция, правителството със сигурност ще предложи нужната помощ и ще изрази загриженост, за да попречи на тайванските компании да се борят сами на международната сцена“, допълва то.

Taiwan Semiconductor Manufacturing, най-големият поддоставчик на чипове в света, е участвал в срещата в Белия дом. След нея компанията заяви, че подкрепя и работи заедно с всички заинтересовани страни за преодоляване на недостига и е предприела „безпрецедентни действия за справяне с това предизвикателство“.

TSMC обеща да похарчи 100 млрд. долара през следващите три години за разширяване на капацитета си в производството на полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още