IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидия Шулева: Вероятно минималната заплата ще се увеличи с около 5-7%

Аргументите на работодателите срещу нарастването ще са свързани с ефектите на пандемията върху бизнеса, каза бившият министър

18:47 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Увеличаването на минималната работна заплата едва ли ще бъде в размера, в който синдикатите искат. Но вероятно тя ще се увеличи с около 5-7% догодина. Това каза пред БНР Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на икономиката и на труда и социалната политика (2001-2005 г.). 

Тя заяви, че във всички случаи от догодина ще има повишение на минималната работна заплата. Шулева припомни, че все още няма ясен механизъм за определянето на минималната заплата в България и обикновено размерът ѝ се определя след спорове между синдикати и работодатели.

Коментарът е по повод анонса на служебния министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, че ведомството му прави разчети за различни варианти за увеличение на минималната работна заплата през следващата година. Той посочи, че скок от 650 лева до 760 лева, както иска КНСБ, е твърде висок и не е обвързан с другите компоненти, които определят минималната заплата, но не изключи, че се работи и по такъв вариант. 

Лидия Шулева изтъкна, че аргументите на работодателите срещу повишението на минималната заплата ще са свързани с ефектите на пандемията върху бизнеса, изоставането с ваксинацията, шоковото поскъпване на електроенергията.

Според нея от средите на бизнеса ще посочат, че „редица отрасли в икономиката са силно засегнати от пандемията и много бизнеси трябва да бъдат затворени. Българите упорито отказват да се ваксинират. Затова много служители излизат в дълги болнични. А работодатели са принудени да затварят определен вид дейности, което се отразява негативно върху бизнеса“.

„Като прибавим и големия енергиен шок, увеличението на минималната работна заплата ще има негативен ефект върху заетосттаи това трябва да бъде отчетено“, каза Шулева.

В този смисъл по-високите минимални заплати в съчетание с всичко това, ще доведат до свиване на заетостта. Трябва да се търси баланс между това хората да имат възможност да посрещнат по-високите цени и да запазят работното си място, смята гостът.

След като цените у нас наближават европейските нива, заплатите също ще трябва да растат. Разбира се, темповете са различни. Трябва обаче да се отчетат редица фактори, които пречат на изравняване на заплатите в ЕС, коментира специалистът.

Лидия Шулева коментира и помощта за бизнеса заради високите цени на тока.

"Ще има забавяне в плащанията заради необходимостта от работещ парламент. Но бизнесът може да отрази в предвижданията си тези суми като условно гарантирани, а това ще се отрази по-малко върху цените на стоките, които произвеждат". 

Относно актуалната политическа обстановка тя каза, че българите трябва да престанат да очакват да дойде някой месия, който да подобри положението в страната. 

"Това ни пречи да осъзнаем собствената си отговорност. А тя е да отидем до урните, да пуснем своя глас за партията, която сме избрали, и да дадем възможност да създадем легитимни мнозинства, които да поемат отговорността за управлението на страната. Всичко зависи от нас", заяви Лидия Шулева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още