IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се понижи с над 500 пункта в последната сесия за септември

S&P 500 записа най-лошия си месец от март 2020 г.

23:56 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси останаха на червена територия в четвъртък и сложиха минорен край на най-лошия си месец от годината, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 547 пункта до ниво от 33 843,92 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,19% до равнище от 4307,54 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отписа 0,4% от стойността си и завърши месеца на ниво от 14 448,58 пункта.

Слабото представяне на пазарите отвъд Океана се случва в последния ден на тежък месец за акциите, разтърсени от растящите лихви, опасенията за инфлацията и притесненията за китайския имотен пазар. S&P 500 завърши септември със спад от над 4% и записа най-лошия си месец от март 2020 г. насам, когато пандемията предизвика големи разпродажби на пазарите. Dow и Nasdaq преживяха най-лошия си месец от началото на 2021 г.

„Септември отговори на репутацията си и подкопа възвръщаемостта от акции, но не твърде тежко“, коментира Ед Ярдени от Yardeni Research. „Има много опасения, че по-високите заплати, цени на енергията и транспортни разходи ще натежат върху печалбите през остатъка от тази година и през 2022 г. Със сигурност ще следим това, но до момента анализаторите остават относително оптимистични“, допълва той.

Притесненията за инфлацията и проблемите със снабдителните вериги продължиха да засягат пазарите в четвъртък. Книжата на Bed Bath & Beyond поевтиняха с над 20% в началото на търговията, след като компанията съобщи, че тези проблеми се отразяват негативно на резултатите ѝ през второто тримесечие. Цената на акциите на Walgreens Boots Alliance и на Home Depot намаля с над 2%, превръщайки ги в едни от най-слабо представилите се компании в Dow.

Книжата на енергийните и финансовите компании бяха сред най-добре представящите се през последните седмици, но отстъпиха в четвъртък. Цената на акциите на Goldman Sachs и JPMorgan намаля с над 1%.

Технологичните акции се представиха най-добре в четвъртък, но Nasdaq все пак записа петата си поредна губеща сесия. Технологичните компании пострадаха от ръста през последно време на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа, която проби прага от 1,567% по-рано тази седмица.

Книжата на Apple и Amazon приключиха деня на отрицателна територия, след като записаха ръстове в сутрешната търговия. Гигантът в производството на чипове Nvidia и Netflix успяха да задържат ръстовете си, но все пак завършиха сесията доста под връхната си точка по-рано през деня.

Загубите през септември доведоха до слабо трето тримесечие за пазарите. За тримесечния период Dow е надолу с 1,9%, а Nasdaq Composite отписа 0,3%. S&P 500 успя да задържи скромен ръст и все още е с 15% нагоре от началото на годината.

Октомври е известен с едни от най-ожесточените разпродажби, но като цяло обичайно бележи началото на по-добро сезонно представяне за акциите. S&P 500 постига среден ръст от 0,8% за месеца, сочат данни на Stock Trader’s Almanac.

Инвеститорите наблюдаваха и развитията в Конгреса на САЩ, който прие законопроект за финансиране на правителството до началото на декември.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и финансовият министър Джанет Йелън бяха изслушани от Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите в четвъртък сутрин. Йелън повтори призива си Конгресът да повиши тавана на дълга, като заяви, че ако не го направи, това ще бъде „катастрофално“.

В макроикономически план подадените за първи път заявления за помощи при безработица в САЩ достигнаха 362 хил. предходната седмица. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха 335 хил.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,492% и 2,05%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отписа 0,08% от стойността си до 94,26 пункта. Еврото поевтиня с 0,03% до 1,158 долара, а паундът е нагоре с 0,1% до 1,347 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,01% до 111,26 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола остана стабилна в четвъртък, след като надхвърли прага от 80 долара за барел тази седмица, пренебрегвайки фактори като повишаването на запасите от американски суров петрол и силния долар на фона на консенсуса, че дефицитът на доставките ще се запази през идните месеци.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за ноември поскъпнаха с 21 цента до 78,85 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 32 цента към стойността си до 75,15 долара за барел.

Американските фючърси върху златото напреднаха с 2% до 1757 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още